Bekijk volle/desktop versie : Sarkozy roept op tot vastberadenheid tegenover Iran



25-09-2007, 23:12
De impasse met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma kan alleen worden opgelost als de internationale gemeenschap eensgezind en gezamenlijk opereert. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dat dinsdag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd.

Sarkozy noemde een Iran met nucleaire wapencapaciteit 'een onaanvaardbaar risico voor de stabiliteit in de regio en de gehele wereld'. Een oplossing van de Iraanse crisis is uitsluitend mogelijk 'als vastberadenheid en dialoog hand in hand gaan', benadrukte hij.

Eerder dinsdag dreigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel met aanscherping van de sancties tegen Iran. Merkel signaleerde dat een Iraanse atoombom onacceptabele gevolgen zou hebben, niet alleen voor Israël en het gehele Midden-Oosten, maar ook voor Europa en de rest van de wereld. "Daarom mag de internationale gemeenschap niet toestaan dat zij verdeeld raakt ten aanzien van Iran", zei Merkel.

Frankrijk voerde eerder deze maand de druk op Teheran op doordat de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner suggereerde dat de wereld zich op oorlog moet voorbereiden als Iran atoomwapens in handen krijgt. Kouchner gaf te kennen dat Europese leiders hun eigen sancties tegen Iran overwegen.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega nam het in zijn toespraak op voor Iran, dat volgens de Midden-Amerikaanse leider het volste recht heeft op uraniumverrijking. Ortega riep in herinnering dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld zijn dat atoomwapens tegen een ander land heeft ingezet en verklaarde dat de VS niet het recht hebben om het streven van Iran en Noord-Korea naar een vreedzaam gebruik van nucleaire technologie te betwisten. "En zelfs als zij kernenergie willen verkrijgen voor niet vreedzame doeleinden, op welke gronden zou dat (door de VS, red.) moeten worden bestreden?", vroeg Ortega zich af.

Het Huis van Afgevaardigden nam met 397 - 16 stemmen een voorstel van de Democratische voorzitter van zijn commissie buitenlandse betrekkingen, Tom Lantos, aan om investeringen in Iran te verbieden. De maatregel geldt met name voor investeringen in de lucratieve energiesector. Hij moet nog door president George Bush worden goedgekeurd.

http://buitenland.nieuws.nl/480355/Sarkozy_roept_op_tot_vastberadenheid_tegenover_Ira n

25-09-2007, 23:17


Ortega heeft gesproken. Een land als Amerika zou zich diep moeten schamen voor die miljoenen doden die zij op haar geweten heeft. frappant dat de wereldgemeenschap Amerika niet bij de les houdt. alsof het niets is.