ZAALOUK (AUBERGINE-SALADE)
500 g aubergines
250 g tomaten
2 teentjes knoflook
½ bosje peterselie
1 theelepel mild paprikapoeder
¼ theelepel cayennepeper
¼ theelepel komijn
3 eetlepels olie
zout
De aubergines schillen, in stukken snijden en in water met zout gaar koken. De tomaten ontvellen en samen met alle resterende ingrediënten 15 minuten zachtjes in de olie laten smoren. Voortdurend blijven roeren.
De stukken aubergine goed uit laten lekken, met een vork fijnmaken en aan de tomatensaus toevoegen. Goed vermengen en zachtjes door laten koken tot alle water verdampt is. Warm of koud serveren.
HALUA DITZMAR (DADELBROOD)
500 g dadels, zonder pit
500 g vijgen, zonder schilletjes
250 g walnoten, grof gehakt
250 g pecannoten, grof gehakt
mespunt anijszaad
2 eetl. honing
Meng al deze ingrediënten heel goed met elkaar. Dit gaat snel in een keukenmachine. Zorg er dan wel voor dat de noten niet te fijn gemalen worden.
Vul een cakeblik met deze massa en zet de cake koel weg om op te stijven.
Snijd er dunne plakjes van.
MAROKKAANS RIJSTGERECHT
200 g dessertrijst (kort kokend)
100 g dadels
100 g rozijnen
2 gemberbolletjes
50 g boter
1 liter melk
100 g gepelde amandelen
50 g chocolade
geraspte schil van ½ sinaasappel
1 theelepel kaneel
Kook de rijst in de melk en met de in stukjes gesneden dadels gaar (kijk op de verpakking naar de aanwijzingen). Hak in die tijd de amandelen fijn. Was de rozijnen en laat ze uitlekken. Hak of rasp de chocolade. Snijd de gember in stukjes. Schep de amandelen, de rozijnen, de chocolade, de gember en de geraspte sinaasappelschil door elkaar. Schep dit mengsel door de rijst en voeg de boter en de kaneel toe. Serveer dit rijstgerecht warm. Oorspronkelijk werd dit gerecht met gierst in plaats van rijst gemaakt.