Bekijk volle/desktop versie : Iran sluit grensovergangen met Noord-Irak



24-09-2007, 18:48

Citaat:
Iran heeft maandag uit protest tegen de arrestatie van een Iraanse regeringsmedewerker door Amerikaanse militairen ten minste vijf belangrijke grensovergangen met Noord-Irak gesloten. Het Amerikaanse leger beschuldigt de Iraniër van wapensmokkel ten behoeve van Iraakse rebellen. Iran ontkent. De Iraakse regering heeft tegen de arrestatie geprotesteerd omdat de Iraniër een visum is verstrekt.

De gouverneur van de Iraaks-Koerdische provincie Sulaimaniyah, Dana Ahmed Majeed, zei dat ten minste vijf grensovergangen waren gesloten. Bij een van de grensposten, Haj Omran, passeren dagelijks ten minste vierhonderd vrachtauto's, aldus de Koerdische autoriteiten, die waarschuwden voor de negatieve economische gevolgen.

De regering in Teheran zei van niets te weten maar het semiofficiële Iraanse persbureau Mehr meldde dat de sluiting verband hield met de arrestatie van de Iraniër Mahmudi Farhadi in Noord-Irak. Amerikaanse militairen arresteerden Farhadi vier dagen geleden in een hotel in Sulaimaniyah. "De sluiting van vijf grensovergangen gaat door tot de onvoorwaardelijke invrijheidstelling van Farhadi", berichtte Mehr.

De Koerdische autoriteiten zeiden dat grensovergangen bij de steden Panjwin, Haj Omran, Halabja en Khanaqin waren gesloten. Alleen in de stad Shena was een grensovergang nog enige tijd open.

Het Amerikaanse leger zegt dat Farhadi een lid is van het elitekorps Quds van de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij zou hoogontwikkelde wapens zoals EFP's (waarmee pantserplaten kunnen worden doorboord) en Misagh-1-projectielen (luchtdoelraketten) naar rebellen in Noord-Irak smokkelen.

Iran ontkent dat het wapens voor opstandelingen in Irak smokkelt. "Wij hoeven dat niet te doen, wij zijn zeer tegen oorlog en onveiligheid", zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag na aankomst in New York.

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Farhadi uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk is voor het grensverkeer tussen Iran en Noord-Irak. Hij bracht een officieel bezoek aan Sulaimaniyah om problemen op te lossen, aldus het ministerie.

De Iraakse president Nouri al-Maliki, die ook in New York is in verband met de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, veroordeelde de arrestatie en noemde haar 'onacceptabel'. Al-Maliki wees er op dat de Iraakse regering soeverein is en dat zij daarom, als zij een visum verstrekt, verantwoordelijk zou zijn voor de veiligheid van de buitenlandse gast.

http://buitenland.nieuws.nl/480170/Iran_sluit_grensovergangen_met_Noord-Irak
ik hoop dat de amerikaanse leger deze onschuldige man snel weer op vrije voeten laat en dat Iran weer zijn grensovergangen heropent,