Bekijk volle/desktop versie : Monniken leiden demonstratie van tienduizenden Birmanen



23-09-2007, 22:55
Ongeveer tienduizend boeddhistische monniken zijn zondag in Rangoon de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Birmaanse junta. De monniken werden toegejuicht door zo'n tienduizend toeschouwers, die luidkeels hun steun betuigden aan oppositieleidster Aung San Suu Kyi. De monniken liepen van de beroemde Shwegadon-pagode naar de Sule-pagode en werden langs de route beschermd door een cordon van toeschouwers.

Zo'n vierhonderd mensen, onder wie honderdvijftig tot tweehonderd monniken, trachtten langs het huis van Suu Kyi te lopen, maar werden tegengehouden door politietroepen die in een dubbele rij waren opgesteld. De confrontatie verliep vreedzaam, maar het grote aantal zwaarbewapende politieagenten riep spanningen op.

Enkele monniken betuigden hun steun aan Suu Kyi. Veel betogers hielden elkaar bij de hand vast, waardoor zij een beschermende menselijke keten rond de in donkerrode kleding gestoken monniken vormden.

Zondag was de zesde opeenvolgende dag dat de monniken de straat op gingen in de hoofdstad. Zaterdag mocht een groep van ongeveer vijfhonderd demonstrerende monniken wel langs het huis van Suu Kyi lopen. De oppositieleidster, die al sinds mei 2003 onafgebroken onder huisarrest staat, kwam naar het hek om de monniken te groeten. De weg voor het huis van Suu Kyi is sinds 17 september voor alle verkeer afgesloten, maar de monniken mochten een wegversperring passeren. Daarna werd de weg weer gesloten.

De leider van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN), secretaris-generaal Ong Keng Yong, heeft de Birmaanse autoriteiten gemaand hardhandig optreden tegen de betogers te vermijden. Ong zei te hopen dat de demonstraties vreedzaam blijven verlopen, hoewel de situatie steeds ernstiger lijkt te worden.

De monniken hebben nieuw leven gebracht in de protestbeweging die op 19 augustus op gang kwam naar aanleiding van een forse verhoging van de brandstofprijzen en de onvrede blootlegde die al lang sluimerde onder de bevolking. Eerdere protesten begonnen te verlopen nadat de regering knokploegen op de demonstranten had afgestuurd en de protestleiders had laten oppakken.

Geruchten dat de regering van plan zou zijn de noodtoestand af te kondigen om een eind aan de demonstraties te kunnen maken, zijn door de autoriteiten tegengesproken. "U kunt zien dat de regering de situatie vreedzaam aanpakt", zei minister van informatie Ye Htut. Dit soort geruchten wordt door tegenstanders van de junta verspreid om de situatie uit de hand te laten lopen, zei hij.

Sinds de monniken zich bij de protesten hebben aangesloten gaat de regering behoedzaam te werk, omdat de monniken bij de bevolking in hoog aanzien staan. De monniken demonstreerden vrijdag ook al bij de Shwedagon-pagode. Dit is behalve een religieus centrum een historische plek voor diverse vormen van protest. In de jaren '20 en '30 demonstreerden hier studenten tegen het Britse koloniale bestuur en de held van de onafhankelijkheid, generaal Aung San, hield hier in 1946 zijn beroemdste rede.

De huidige generaties zullen zich de pagode echter het best herinneren als de plaats waar de dochter van Aung San, Aung San Suu Kyi, in 1988 de leiding op zich nam van een grote democratiseringsbeweging. De beweging werd uiteindelijk onderdrukt door het leger en Suu Kyi, die de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen, zat zo'n twaalf van de afgelopen achttien jaar opgesloten.

Er vonden zondag ook demonstraties van monniken plaats in de steden Mandalay, Monywa, Kalay en Myitkyina, de hoofdstad van de deelstaat Kachin. Een woordvoerder van een coalitie van Birmaanse oppositiebewegingen in Bangkok, Soe Aung, zei dat de monniken in Birma het hoogste morele gezag vertegenwoordigen. "Als de monniken de leiding nemen, zullen de mensen volgen", aldus Soe, die zei bezorgd te zijn over de reactie van de junta. Soe zei ook te hopen dat de internationale gemeenschap in beweging zal komen om de oppositie in Birma te steunen 'voordat iets verschrikkelijks in ons land gebeurt'.

http://buitenland.nieuws.nl/480052/Monniken_leiden_demonstratie_van_tienduizenden_Bir manen

23-09-2007, 23:24


Goed he....en helemaal GEWELDLOOS !


Wie zouden daar nu heel veel van kunnen leren ?