Bekijk volle/desktop versie : België glijdt verder af: Beoogd premier nu al afgebrand



21-09-2007, 14:02
Beoogd premier nu al afgebrand

Door FRANS BOOGAARD

BRUSSEL - De beoogde nieuwe premier van België, Yves Leterme, is in Wallonië al afgebrand vóór hij begint.

Een Belg toont bij Hertoginnedal in Brussel een vlag die oproept tot één België. FOTO REUTERS

Peilingen van twee Franstalige zenders wijzen uit dat 75 (RTL) tot zelfs 90 procent (RTBf) van de Franstaligen hem niet wil als regeringsleider.

In Vlaanderen houdt de man die met 800.000 voorkeurstemmen de verkiezingen won zijn populariteit beter in stand, maar ook daar is de glans eraf.
Hoe kan, vragen commentatoren zich af, iemand die met de slogan ‘goed bestuur’ de oude partijen wipte, er al ruim drie maanden niet in slagen om Frans- en Nederlandstalige liberalen en christendemocraten zelfs maar met elkaar aan tafel te krijgen? En welke samenhang heeft die regering, áls zij er al komt, als deelnemers maanden op voet van oorlog hebben verkeerd?

Afgelopen dinsdag passeerde de formatie de magische grens van honderd dagen en al die tijd zijn de twee taalgemeenschappen geen streep dichter tot elkaar gekomen. De Vlamingen blijven een verdere opdeling van België eisen en de Franstaligen blijven die met evenveel kracht verwerpen.

Bovendien is het eind nog lang niet in zicht. Deze week besloot koning Albert II om de jaarlijkse muzikale hoogmis in zijn eigen paleis, een gezamenlijke uitvoering van het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie, dit jaar maar over te slaan. Zelfs het staatshoofd houdt dus blijkbaar liever zijn agenda rond 24 oktober nog vrij. Tegen die tijd zit de formatie aardig in de buurt van het oude duurrecord: 148 dagen.

Intussen komt het gevaar voor Leterme ook van binnenuit. Koninklijk ‘verkenner’ Herman Van Rompuy, christen-democratisch vice- premier onder Martens, houdt de partijen wél in gesprek, zonder openlijk geruzie en zonder dat elk detail meteen uitlekt. Elke dag dat hij voort onderhandelt, boet Leterme in aan gezag.

Maar inhoudelijk lijkt ook Van Rompuy weinig te vorderen. Pogingen om Groenen en socialisten bij de formatie te betrekken en zo de tweederde meerderheid te vinden die nodig is voor een ingrijpende staatshervorming, hebben tot niets geleid. Leterme blijft daardoor langs de zijlijn staan.

Hoe slecht hij intussen ligt, bleek vorige week, toen hij extra geld bepleitte voor het Waalse onderwijs. Woedende Franstaligen betichtten hem van omkoperij. Eerder noemde Leterme Franstaligen ‘te lui of intellectueel niet in staat’ om Nederlands te leren, en verwarde hij het Belgische met het Franse volkslied.

21-09-2007, 14:17


Zolang ze nog lekkere Vlaamse fritekes kunnen bakken vind ik het allemaal best.

21-09-2007, 14:23
Het einde van Belgie is in zicht...