Bekijk volle/desktop versie : Slowakije gaat Nederland helpen in Uruzgan



20-09-2007, 18:32

Citaat door SKUNK_JOINT:
Slowakije gaat Nederland helpen in Uruzgan

Uitgegeven: 20 september 2007 18:07

BRATISLAVA - Vertegenwoordigers van de Nederlandse en de Slowaakse ministeries van Defensie gaan in november bespreken hoe Slowakije betrokken zal worden bij de Nederlandse militaire missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.
Mindef

Dat heeft het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Woordvoerder Jan Skoda bevestigde dat de vraag niet langer is of, maar hoe Slowakije Nederland zal helpen in Uruzgan.

Hoge militaire functionarissen van het Nederlandse ministerie van Defensie zullen in november met hun Slowaakse collega's overleggen welke vorm de samenwerking gaat krijgen, aldus Skoda. Ze gaan ervaringen uitwisselen en details uitwerken. "Veel zal afhangen van de militaire experts, maar de politieke wil is er om Nederland te helpen", zei hij. De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Jan Kubis zou die toezegging ook hebben gedaan tijdens gesprekken met zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen.

Troepen

Skoda sloot niet uit dat Slowakije naast bijvoorbeeld militaire experts ook gevechtstroepen gaat sturen naar Uruzgan. "Ik kan nog geen specifieke details geven, zoals hoeveel militairen onze vrienden van Nederland kunnen verwachten. Daarover moet eerst op nationaal niveau en in het parlement worden gesproken."

Verlengen

Nederland heeft aangegeven alleen de missie te verlengen als het hulp krijgt van een ander land, maar daarvoor staat men niet in de rij. Slowakije is minstens het tweede Oost-Europese land dat door minister Verhagen deze maand werd benaderd om Nederland bij de gevaarlijke missie in Uruzgan te helpen. Vorige week probeerde hij het tevergeefs in Hongarije.

"Wij namen al de taken over van de Nederlandse militairen in de noordelijke Afghaanse provincie Baghlan en kunnen die nauwelijks aan. Dus morele steun geven wij graag, maar met materiële steun wordt het moeilijker," zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kinga Göncz.

Kandahar

Er zijn ongeveer zestig Slowaakse militairen van een genie-eenheid in de Afghaanse provincie Kandahar, die betrokken zijn bij onder meer wederopbouw en het opruimen van landmijnen en volgens Skoda kan die missie worden uitgebreid tot honderd manschappen. "Als NAVO-lid zien wij Afghanistan als een cruciale verplichting. Wij zien Afghanistan als onderdeel van het globale gevecht tegen terrorisme", zei hij.

http://www.nu.nl/news/1243902/11/Slowakije_gaat_Nederland_helpen_in_Uruzgan.html
.