Bekijk volle/desktop versie : Onderzoekers vinden gen mannelijke onvruchtbaarheid



18-09-2007, 12:48
Onderzoekers vinden gen mannelijke onvruchtbaarheid
Uitgegeven: 18 september 2007 08:45
Laatst gewijzigd: 18 september 2007 09:25

NIJMEGEN - Onderzoekers van Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen hebben de oorzaak van een bijzondere vorm van mannelijke onvruchtbaarheid ontdekt.

Het gaat om een mutatie van een gen, dat uitsluitend betrokken is bij de productie van zaadcellen. Volgens de onderzoekers kan de vondst aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van een anticonceptiepil voor mannen. Dat heeft het UMC St Radboud dinsdag bekendgemaakt.

Gezonde menselijke zaadcellen bestaan uit een staart en een ronde kop, met daarop een kapje dat de noodzakelijke enzymen en andere eiwitten bevat om door de wand van de eicel heen te dringen. Zonder dat kapje kan de zaadcel geen eicel bevruchten.

Bij globozoospermie, een zeldzame vorm van mannelijke onvruchtbaarheid maken betrokkenen alleen maar ronde zaadcellen aan zonder kapje. Zij zijn dus onvruchtbaar.

Families

Er zijn enkele families bekend waarin deze vorm van onvruchtbaarheid bij meerdere mannelijke familieleden voorkomt. Onderzoekers van de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie en Antropogenetica van St Radboud hebben samen met collega's uit Straatsburg vastgesteld dat de onvruchtbare mannen uit één van deze families een mutatie hebben van een gen, dat een belangrijke rol speelt bij de zaadproductie.

Volgens het UMC is het unieke van het nieuw gevonden gen, dat het uitsluitend betrokken is bij de zaadproductie. "Dit opent de mogelijkheid om gericht te zoeken naar een manier om het gen bij gezonde mannen tijdelijk stil te leggen, zodat ze tijdelijk niet vruchtbaar zijn. Anticonceptie voor mannen dus", aldus het medisch centrum.

De Nijmeegse onderzoekers hebben patent aangevraagd op het gen. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het oktobernummer van The American Journal of Human Genetics.

http://www.nu.nl/news/1239525/83/Onderzoekers_vinden_gen_mannelijke_onvruchtbaarhei d.html

18-09-2007, 12:59


Het gaat om een autosomaal recessieve genetische anomaliteit, die familiair voorkomt, merkwaardigerwijze relatief veel op het Afrikaanse continent (Centraal A. Zuid A.)