Bekijk volle/desktop versie : Achterhoekse RockBand lanceert single ´Zwarte Rita´14-09-2007, 20:38
De uit de VVD gegooide politica Rita Verdonk heeft vanuit onverwachte hoek een hart onder de riem gestoken gekregen. Die onverwachte hoek staat beter bekend als de Achterhoek. De streek kent de nu nog onbekende rockband Oxx Band, maar daar zou met hun nieuwe stunt weleens verandering in komen.

De dialectrockers brengen op hun eigen manier een ode aan 'IJzeren Rita'. In het Achterhoekse dialect bezingen zij hun bewondering voor de politica. "Even los van al het politieke gedoe: Rita is duidelijk een vrouw die haar mannetje staat", vindt drummer Johnny Balldrucker. "Iemand die staat voor wat ze zegt. Eigenlijk een vrouw zoals menig man die wel aan zijn zijde zou kunnen gebruiken. En al helemaal de heren politici daar in Den Haag, toch overwegend uitblinkers in slap gelul."

Het nummer 'Zwarte Rita' lag al een poosje stof te happen op de plank van de rockers. "De tekst en muziek hadden we al klaar. Toen we donderdag hoorden dat ze uit haar partij was gezet, zijn we onmiddellijk onze eigen studio ingedoken en hebben het opgenomen. 't Was dus één grote bliksemactie. De hele nacht hebben we doorgewerkt. 't Was een kwestie van bloed, zweet en tranen, maar we zijn dik tevreden over het resultaat."

De Achterhoekers zijn van plan het plaatje als single op de markt te brengen. "We willen Rita nu alleen nog benaderen of we een foto van haar mogen gebruiken. Liefst eentje uit de periode dat ze zo mooi straalde toen ze campagne voerde tegen die snotneus van Rutte."

Voordat de single in de winkels ligt, biedt de band sympathisanten en fans de mogelijkheid het nummer voor slechts twee euro van hun website te downloaden. "Omdat we uiteraard geen cent willen verdienen aan deze hele affaire, doneren we de helft daarvan naar Rita's volgende verkiezingscampagne. Want wat ons betreft wordt Rita straks Neerlands eerste vrouwelijke president!"

De al in de jaren tachtig opgerichte Oxx Band geniet wereldfaam in de Achterhoek. Op zijn sterfbed, enkele jaren geleden, sprak oprichter dr. John from Oxx de wens uit dat de overige bandleden zijn levenswerk zouden voortzetten. "Dat hebben we dus gedaan. Het heeft een tijdje geduurd voordat we de draad weer op konden pikken, maar we zijn er weer helemaal klaar voor. Of om het met de woorden van Oxx te zeggen: we gaan weer ouderwets stampen en dampen", vertelt Johnny Balldrucker.


http://www.destentor.nl/cultuurstn/article1884037.ece