Bekijk volle/desktop versie : Marmita



Pagina's : [1] 2

15-10-2003, 12:38
Dag Zusters,

Kunnen jullie mij vertellen hoe ik marokkaans moet koken. Ik ga volgend jaar trouwen nou ik kan nog niet eens een eitje bakken.

Ik wil graag een recept van een marmita..gewoon vlees en groente er bij .... en ook hoe ik kip moet maken en targin..


Please veel reacties graag.

Groetjes Samira

15-10-2003, 12:42


hoi samira,

als je nou naar de topic van hasna kijkt , hoe maak ik tagine?. daar staat nauwkeurig hoe het gemaakt wordt. tagine is hetzelfde als marmita.

veel succes meid

15-10-2003, 13:21

Citaat:
Origineel gepost door Samira_C
Dag Zusters,

Kunnen jullie mij vertellen hoe ik marokkaans moet koken. Ik ga volgend jaar trouwen nou ik kan nog niet eens een eitje bakken.

Ik wil graag een recept van een marmita..gewoon vlees en groente er bij .... en ook hoe ik kip moet maken en targin..


Please veel reacties graag.

Groetjes Samira
Hoi hoi,

Ik zal een aantal 'basis' recepten voor je plaatsen, oke??
tot zo !!

15-10-2003, 13:24
Kipgerechten:

Kip met olijven:

Ingrediënten

6 stukken kip
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gemalen peper
40 ml olijfolie
1 uien, fijngehakt
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
¼ kop verse koriander, fijngehakt
2 dl kippenbouillon
2 stukjes ingelegde citroenschil, in dunne reepjes gesneden
1 eetlepels citroensap
1 kop groene olijven

Bereiding

Stukken kip samen met kruiden in een grote kom leggen. 1 uur afgedekt laten staan. In een grote pan 2 eetlepels olie verhitten. Stukken kip bakken tot ze goed bruin, mar nog niet gaar zijn. In een grotere pan overdoen. Resterende olie in de kleinere pan gieten. Ui en paprika toevoegen en op laag vuur 5 minuten al roerend gaar laten worden. Bij de stukken kip in de grote pan doen. Koriander, bouillon, citroenreepjes, sap en olijven toevoegen. Het geheel afgedekt 40 minuten zachtjes laten koken, tot het vlees zacht en het vocht ingekookt is.



Tajin met drumsticks :

Ingrediënten

10 drumsticks
3 grote uien, gesnipperd
2 tomaten, ontveld
2 takjes koriander, fijngehakt
4 takjes peterselie, fijngehakt
2 eetlepels olie
zout en peper
1 theelepel komijn
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel kerriepoeder
½ zakje saffraan
100 gram rozijnen

Bereiding

Bestrooi de drumsticks met zout en peper en voeg de komijn, gemberpoeder, nootmuskaat, kerriepoeder, saffraan, koriander en de peterselie toe. Meng dit goed door elkaar en laat dit ongeveer een uur intrekken. Verwarm de olie in de Tajin en voeg de drumsticks toe en laat dit zachtjes ongeveer 5 minuten bakken. Leg de uien boven de drumsticks. Snij de tomaten in ringen en rangschik deze in een cirkel boven op de uien. Leg in het midden de rozijnen. Laat dit geheel zachtjes ongeveer 1 ½ uur koken.

Serveertip: dit gerecht is lekker met groene olijven, frisse salade en Marokkaans brood.

15-10-2003, 13:33


Vleesgerechten:

Lamsbout

Ingrediënten

Per persoon:

1 eetlepel olijfolie
1 schijf lamsbout met been
1 rood pepertje
mespunt komijnzaad
zout
100 gr geschrapte worteltjes
1 ½ dl water
2 aardappelen (vastkokend)
1 ui bosje
verse koriander (anders peterselie)
Marokkaans brood of pita

Bereiding

De olijfolie in een braadpan verhitten. Hierin het vlees bruin braden. Het pepertje kleinsnijden met of zonder de pitten, al naargelang je houd
van heet. Over het vlees strooien evenals komijn en zout. De wortels halveren en op het vlees leggen. Anderhalve dl water erbij. Uurtje stoven. (In een snelkookpan: 10 minuten onder de hoogste druk. ) De aardappelen schillen en in dunne plakken snijden. De ui schillen en in ringen snijden. De koriander (peterselie) grof snijden. Als het vlees zijn tijd gehad heeft, de overige groente in bovengenoemde volgorde in lagen in de pan leggen. Na de ui met de fijngesneden koriander bestrooien. Dit alles op het vlees laten koken tot de aardappels gaar zijn. (Snelkookpan: groente in het geperforeerde bakje op het vlees zetten, nog 12 minuten onder hoogste druk.)

Opscheppen
Als volgt opscheppen: eerst het vlees, dan de groente zoveel mogelijk intact erbovenop. Ten slotte de jus erover. Altijd brood erbij geven.



Lamsvlees uit Fes:

Ingrediënten

Voor twee personen:

500 gr lamsvlees van de bout met been
2 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel saffraandraadjes
¼ theelepel cayennepeper
zout
1 ½ dl water
3 nauwelijks rijpe handperen
citroensap
2 eetlepels amandelschaafsel of sesamzaad

Bereiding

Het vlees in flinke blokken snijden. De olie verhitten in een snelkookpan, rondom bruinen. Gesnipperde ui en kruiderij toevoegen, vervolgens zout en water. Onder de hoogste druk brengen, 15 minuten koken (in een gewone pan drie kwartier). De peren wassen, halveren en van klokhuis ontdoen. De doorgesneden kant met citroensap bedruppelen. Amandelschaafsel (of sesamzaad) bruinen onder de grill (erbij blijven!). De peren op het vlees leggen. Nog 3 minuten onder de hoogste druk (in een gewone pan een kwartiertje). Peren met de velkant boven op een schotel schikken, vlees in het midden. Saus over het vlees schenken. Amandelschaafsel over de saus. Hierbij Marokkaans brood geven.

15-10-2003, 13:34
Visgerecht


Marokkaanse forel:

Ingrediënten

2 middelgrote forellen, panklaar
1 kop gebakken dadels
¼ kop gekookte rijst
1 ui, fijngehakt
¼ kop fijngehakte amandelen
2 eetlepels fijngehakte, verse koriander
½ theelepel gemalen kaneel
30 gr boter, gesmolten
¼ theelepel gemalen peper
¼ theelepel gemberpoeder
1 theelepel suiker
¼ theelepel gemalen kaneel

Bereiding

Oven voorverwarmen op 160 graden. De forellen afspoelen onder de koude kraan en met keukenpapier droogdeppen. Dadels, rijst uien, amandelen, koriander en kaneel mengen in een kom. De vissen met het mengsel vullen en de openingen sluiten met metalen spiezen. Met gesmolten boter bestrijken en met een mengsel van peper, gember en suiker bestrooien. Ca. 20 minuten baken tot ze goudbruin zijn. Voor het serveren kaneel over de forellen strooien.

15-10-2003, 13:37
Voorgerechten:



Sjalada del felfla:

Voor twee personen:

250 gr paprika's, zonder zaad en zaadlijsten in 4 stukken op aluminiumfolie onder een gloeiende grill zwart blakeren. De folie 5 minuten dichtgevouwen laten staan. Dan de paprika's pellen en in repen van 1 cm snijden. Op een bord leggen, bedruppelen met een saus van 1 uitgeperst teentje knoflook, citroen naar smaak, 1 eetlepel olijfolie, zout. Fijngesneden korianderblad rondom. Zo mogelijk garneren met dunne reepjes ingelegde citroenschil.



Sjlada del gara'a (Courgette):

250 gr courgettes in plakjes, mengen met 1 theelepel mild paprikapoeder, 1/2 theelepel komijn, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel olijfolie, uitgeperst teentje knoflook en zout naar smaak. Garneren met blaadjes munt.


Batata m'sjarmel:

Voor twee personen:

250 gr aardappels in partjes zachtjes koken met het deksel op de pan in 1/2 dl water met 1/2 dl olijfolie, 1 uitgeknepen teentje knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, zout en 2 eetlepels gehakte korianderblad. Het vocht grotendeels laten verdampen in de open pan. Bedruppelen met wat citroensap. Bestrooien met gemalen komijn. Lauw eten.

15-10-2003, 13:38
Traditionele gerecht:

B'stilla:

Ingrediënten

2 kippen, in stukken gesneden
6 uien, gesnipperd
8 takjes peterselie, fijngehakt
3 eetlepels olie
1/2 envelopje saffraan
5 takjes koriander, fijngehakt
zout en peper
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 a 2 eetlepel suiker
150 g grofgemalen, geroosterde amandelen
1 pak filodeeg
200 g boter, gesmolten
4 eieren, geklopt

Bereiding

Bak de kippen aan in de olie met de saffraan, zout, peper, uien, peterselie, koriander, gemberpoeder, nootmuskaat en kaneel in een pan. Giet er water bij tot de kip onderstaat en kook haar in circa 1 uur gaar. Schep de kip uit de pan in een schaal en laat afkoelen. Voeg suiker aan de bouillon toe. De eieren onder voortdurend roeren geleidelijk aan door de bouillon mengen en 5 min zachtjes door laten koken totdat de saus ingedikt is. Laat de mengsel geheel afkoelen. Haal het kippenvlees van de botten en vel en snijd dit in heel kleine blokjes. Oven op 190 C voorverwarmen. Voor het bakken een rond bakblik met een doorsnede van ongeveer 30 cm doorsnede met boter invetten. Vel deeg in de bakblik leggen en met gesmolten boter bestrijken. Een tweede vel deeg erop leggen en opnieuw met gesmolten boter bestrijken. De deegvellen zodanig rangschikken dat een deel over de rand van bakblik hangt. Herhalen met nog eens 6 vellen. Hierover heen de amandelen bestrooien en eimengsel en kip erover spreiden. De overhangende randen naar binnen klappen. Hier overheen opnieuw 4 vellen deeg leggen, die over de rand hangen. Het geheel optillen en de overhangende randen naar beneden toe omvouwen. Bestrijk de B'stilla met boter en bak de B'stilla goudbruin en knapperig in ongeveer 30 min.

Serveren: bestrooi de B'stilla met poedersuiker en warm serveren

15-10-2003, 13:43
Couscous "Bidaoui" Met 7 Groenten

(voor 8 personen)

1 pak couscous van 1 kilo
1 kilo schape- of rundsvlees
1 kleine witte kool
1 kilo uien
5 tomaten
500 g rode pompoen of courgettes
250 g meiknolletjes
250 g aubergines
500 g wortel
2 pikante pepers
1 handvol gehakte koriander
150 g boter voor de bouillon
150 g boter voor de couscous
1/2 koffielepel saffraan
1 eetl peper
6 liter water
zout

Het vlees in stukken snijden en in de couscouspan doen samen met 2 grofgehakte uien, de in repen gesneden kool, 150 g boter, de saffraan, peper, zout en 6 liter water. Aan de kook brengen en 1,5 uur sudderen.

Vervolgens de tomaten, de niet geschilde en in stukken gesneden aubergines, de in stukken gesneden wortels en meiknolletjes, de resterende uien, de pepers en de koriander toevoegen. 1 uur laten pruttelen.

Intussen wat bouillon afnemen en in een andere pan de pompoen / courgettes gaar laten worden.

De couscous bereiden zoals aangeduid op de verpakking. Vermengen met boter en zoveel bouillon als kan worden opgenomen.

Opdienen: leg de couscous in een cirkel op een grote, ronde serveerschotel. Leg het groentenmengsel in het midden. Geef de resterende bouillon er als saus bij.




Couscous "K'dra" Met Courgettes, Meiknolletjes En Tuinbonen

(voor 8 personen)

1 pak couscous van 1 kilo
1 kilo kalfs- of schapevlees
1 kilo courgettes
1 kilo meiknolletjes
1 kilo verse tuinbonen
1 kilo uien
150 g boter voor de bouillon
100 g boter voor de couscous
1 handvol gehakte koriander
1 eetl peper
1/2 koffielepel saffraan
5 liter water
zout

Het vlees in stukken snijden en in de couscouspan doen. Toevoegen : 5 liter water en 2 gehakte uien, peper, zout en saffraan. Aan de kook brengen en 1 tot 1,5 uur laten sudderen (volgens de kwaliteit van het vlees). Dan de meiknolletjes toevoegen (geschild en in 4 gesneden) en de tuinbonen. Na 15 minuten de courgettes (goed gewassen, niet geschild, in stukken), vervolgens de resterende uien. Nog 45 minuten laten pruttelen, de laatste 5 minuten de koriander toevoegen.

De couscous bereiden volgens de aanwijzingen op het pak en vermengen met de boter. Zoveel bouillon overgieten als de couscous kan opnemen. Op dienschotel samen met de groenten en het vlees opdienen. Saus er apart bijgeven.




Couscous met Dadels en Citroen

250 gr snelkook-couscous
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olie of boter
dadels
citroenschil
peterselie en/of koriander

Wel de couscous volgens de bereidingswijze op het pak. Fruit de ui en de knoflook in de olie of boter en bak de gewelde couscous al omscheppend mee. Roer er naar smaak in reepjes gesneden dadels en geraspte citroenschil door. Bestrooi met fijngehakte peterselie en/of koriander.

15-10-2003, 13:50
Kebab Koutbane - Kebab in Moorse Marinade

Voor: 8 kebabs


Snijd 500 g RUNDERFILET of BIEFSTUK in 32 dobbelstenen.
Snijd 250 g RUNDERNIERVET in blokjes van ca. 1 cm.

Meng voor de marinade in een diepe schaal:
65 g UIEN, fijngesnipperd, met
2 eetlepels PETERSELIE, fijngehakt.
Meng erdoor:
125 ml OLIJF- of SLAOLIE met
1 theelepel ZOUT
1/4 theelepel PEPER
1/4 theelepel KNOFLOOKPOEDER
1 theelepel GEMALEN KORIANDER en
1/2 theelepel GEMALEN KOMIJN

Meng de blokjes vlees en het vet door het mengsel en laat ze verschillende uren marineren. Steek beurtelings 4 blokjes vlees en 3 blokjes vet (begin en eindig met vlees) aan metalen of bamboespiesen van ca. 15 cm. Grill de spiesen op hoog vuur, terwijl je ze regelmatig bedruipt met de marinade.

Leg per persoon 1 KEBAB op een bordje.
Garneer dat met PLAKJES TOMAAT


Keftaballetjes met uien

500 g lamsgehakt
250 g gezeefde tomaten
2 uien
3 eetlepels paneermeel
1 ei
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder
2 mespunten komijnpoeder
1 mespunt kurkuma
4 eetlepels olie
peper en zout

Boven het gehakt de knoflook uitpersen. Specerijen, zout, ei en paneermeel toevoegen. Alles goed mengen en van het gehaktdeeg kleine balletjes maken.

Uien fijnsnipperen. Olie verhitten en de gehaktballetjes rondom gaar bakken. Uit de pan nemen en warmhouden.

Ui in bakvet aanfruiten en de gezeefde tomaten toevoegen. Laten koken tot een gebonden saus ontstaat en op smaak brengen met peper en zout.

De saus over de gehaktballetjes schenken en serveren met rijst.



Kefta (Vleesballetjes)


500 g gehakt
1 geraspte ui
2 eetl. gehakte peterselie
1/4 teel. oregano
1/8 teel. komijn
1/8 teel. koriander
1/4 theel. ras el hanoutx
peper
1/8 teel. cayennepeper

Zeer fijn malen, aan pennen rijen en grilleren




xRas El Hanout (uit Marokko)

Ingredienten:
2 eetlepels gekneusde zwarte peperkorrels
1 eetlepel gemalen cardamom
1 eetlepel gemalen foelie
1 eetlepel gemalen gember
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gekneusde venkelzaadjes
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen allspice (piment)
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gedroogde rode pepertjes (heet!), in schilfers
2 theelepels gemberpoeder
4 gekneusde kruidnagels
1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma, koenjit)
2 eetlepels gedroogde en gekneusde lavendel
2 eetlepels gedroogde en gekneusde rozenknoppen


Vermaal alle ingrediënten tot een fijn poeder en bewaar in een goed afgesloten pot op een donkere en droge plaats. Kan gebruikt worden in rijst, stoofschotels en couscous!!

15-10-2003, 14:04
Gamba's met Chermoula In Filodeeg

Ingredienten:
12 grote gamba's, gepeld
12 stukken filodeeg, 20 x 15 cm 12
Plakjes Linera jongbelegen kaas
25 g gesmolten boter
voor de chermoula:
30 g verse koriander
15 g peterselie
2 teentjes knoflook
1/2 eetlepel azijn
1 theelepel zeezout
cayennepeper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn

De ingrediënten voor chermoula pureren. De oven voorverwarmen op 200°C. De gamba's bestrijken met chermoula. Op elk stukje deeg een plakje kaas en een gamba leggen. Het deeg dichtvouwen en de zijkanten dichtdraaien (als een toffee). De pakketjes rondom met gesmolten boter bestrijken. In het midden van de oven in 10 minuten gaar en goudbruin bakken



Kip met Flensjes

Ingredienten:
1 kip van 1 1/2 kg
zout en peper
1 theelepel nootmuskaat
1 pakje saffraan
1 1/2 glas olijfolie
2 gesnipperde uien
2 ontvelde tomaten
1 liter water

Voor de flensjes:
1 kg bloem
1 theelepel zout
1/2 liter water
scheutje olijfolie

De kip schoonmaken en inwrijven met zout, peper, nootmuskaat en saffraan.

30 minuten braden in de hete olijfolie samen met de uien en de tomaten. Daarna water toevoegen en nog een half uurtje laten sudderen.

In de tussentijd de flensjes maken. Het meel in een kom doen. In het midden een kuiltje maken en daarin het zout strooien. Vervolgens met kleine beetjes tegelijk het water in het kuiltje gieten en vermengen met de bloem. Als al het water met de bloem vermengd is, dan ca. 10 minuten kneden, totdat er een glad en elastisch deeg ontstaat. Hiervan ballen draaien van een (gemiddelde) appel. De ballen op een geolied, glad vlak leggen en met de handpalmen plat drukken, zodat er schijven ontstaan die overal even dik zijn.

Deze schijven in een koekenpan, met een beetje olijfolie of boter, om en om bruin bakken. Dus dezelfde behandeling als een pannenkoek.

De flensjes in grove stukken snijden en aan de kip toevoegen.

Zo snel mogelijk opdienen.



Marokkaans Brood

(Houd rekening met rijstijd van in totaal 2 uren!)

Benodigdheden (voor drie kleine broden):
500 gram bloem van harde tarwe of half-om-half gries van tarwe en bloem.
30 gram verse gist (of 2 dessertlepels droge gist).
ongeveer 3 dl. lauw water.
1 theelepel suiker.
1 eetlepel olijfolie.
1 theelepel zout.
bloem om te bestuiven.
bakpapier


Kuiltje maken in de bloem, de gist oplossen met wat van het lauwe water en de suiker. De olie en zoveel water toevoegen dat een soepel deeg gekneed kan worden, dan pas het zout erbij. Een kwartier kneden (7 minuten in de kneedmachine op halve kracht). Onder een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.

Het gerezen deeg in drie bollen verdelen. Door de bloem rollen. Uitdrukken tot ronde plakken van 2 cm dikte. Op een bakplaat, bedekt met bakpapier, een uur laten rijzen onder een vochtige doek. Dan drie of vier keer inprikken met een punt van een grote vork, of met een zeer scherp mesje als volgt insnijden: 4 rechte sneden langs de rand, die elkaar bij de uiteinden kruisen.

Ongeveer 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 225 graden Celsius. Het brood is dan goudbruin.



Muntthee


1,5 eetlepel gunpowder thee (groene, Chinese thee)
10-12 klontjes suiker
handvol verse munt


Kook 1,5 liter water. Doe de thee in de theepot. Giet er een beetje water op, schud alles door elkaar en giet het water terug weg. Zorg ervoor dat de theeblaadjes in de pot blijven!
Giet dan de rest van het water in de theepot. Voeg er 10 to 12 suikerklontjes bij en roer goed door elkaar.
Was een handvol munt, snijd de steeltjes eraf, kneus de blaadjes lichtjes zodat het aroma vrijkomt en gooi alles in de theepot. Goed roeren zodat de blaadjes volledig onderstaan.



Merguez Met Saffraanrijst En Pikante Ratatouille


Ingredienten:
1/4 rode paprika
1/4 groene paprika
1/4 gele paprika
6 tomaten
1 - 2 spaanse pepertjes
1 courgette
1 aubergine
solo bakboter
1 - 2 gehakte uien
1 teentje geplette look
1 eetlepel tomatenpuree
zout en cayennepeper
1 eetlepel gesnipperde basilicum
750 gr. merguez
200 gr. rijst
400 gr. water
1 dopje saffraanpoeder
zout

Maak de ratatouille: schil de paprika's en snij ze in kleine dobbelsteentjes. Dompel de tomaten even in kokend water, verfris ze snel en verwijder de pel. Verwijder de pitjes en snij ze in kleine stukjes. Snij ook de Spaanse pepertjes in kleine stukjes. De courgette en de aubergine snijd je met de schil in kleine dobbelsteentjes. Smelt een noot Solo en laat de uien glazig worden zonder te kleuren. Doe er de paprika's en de gesnipperde pepertjes bij. Voeg de look toe en laat wat uitzweten onder deksel. Doe er de courgette, de aubergine en de tomatenpuree bij en laat nogmaals uitzweten. Voeg dan de tomaten toe.Laat het mengsel opkoken en breng op smaak met zout en cayennepeper indien nodig. Doe er dan de basilicum bij.

Bak of rooster de merguez. Kook de rijst in 400 gr. water met het saffraanpoeder en een snuifje zout. Als de rijst gaar is, strijk je individuele potjes in met Solo en drukt u de rijst in de potjes.

Warm de ratatouille eventueel even terug op.

Voor het serveren stort je de rijst op de borden en verdeel je de ratatouille en de merguez. ( Voor 4 personen Bereidingsduur 1 u.)

Tip: Merguez kun je ook vervangen door lamskoteletjes. Die moet je wel kruiden met zout, cayennepeper en look (of lookpoeder). Rooster de koteletjes op de grill of op de barbecue.

Als de aubergines wat groot zijn, gebruik dan slechts een halve.

15-10-2003, 15:37
rita meiske bedankt daar heb ik ook iets aan

15-10-2003, 16:29



Citaat:
Origineel gepost door Femme___FataLe_
rita meiske bedankt daar heb ik ook iets aan
Graag gedaan sweety



Liefs Rita

18-10-2003, 15:53
Gefeliciteerddd dat je gaat trouwen inshalah wordt je heeeeeeeeeeel gelukkigg>Amin!!!

21-10-2011, 01:14
^^^^^^^^^^^^

Pagina's : [1] 2