Bekijk volle/desktop versie : Kamelenmelk goed voor suikerpatiënt



04-09-2007, 07:01
WAGENINGEN - Kamelenmelk, sinds kort in Nederland verkrijgbaar, wordt misschien wel hét nieuwe gezondheidsdrankje voor diabetespatiënten.

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede beginnen deze maand met een onderzoek naar de effecten die de melk heeft op de suikerstofwisseling.

Volgens neuroloog M. Smits van de Gelderse Vallei zijn er aanwijzingen dat kamelenmelk de gezondheid bevordert. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in India dat suikerpatiënten die kamelenmelk drinken 30 procent minder insuline nodig hebben. ,,De achtergrond is dat in kamelenmelk eiwit zit dat erg op insuline lijkt. En in tegenstelling tot koeienmelk kan het de maagwand passeren,’’ legt Smits uit.

Omdat de melk sinds kort ook in ons land te koop is - in Cromvoirt staat de eerste kamelenmelkerij van Europa - is besloten ook hier onderzoek te doen naar de substantie.

,,We beginnen met twaalf diabetespatiënten,’’ zegt Smits. Zij krijgen eerst kamelenmelk en daarna koeienmelk, waarna hun suiker wordt gemeten. Als de resultaten positief zijn, komt er een groter onderzoek met 150 patiënten. Mocht bewezen worden dat kamelenmelk gezond is voor diabetespatiënten, dan verwacht Smits dat de melk massaal in productie wordt genomen.

Dat niet eerder westers onderzoek is gedaan naar deze melk, komt volgens hem doordat deze tot voor kort niet in Europa verkrijgbaar was. De Europese importregels voor verse voedingsmiddelen zijn erg streng en staan de invoer van kamelenmelk uit Afrika niet toe. Nu de kamelen in Nederland worden gemolken, kan de melk hier op de markt worden gebracht. De melk is al verkrijgbaar in Rotterdam en bij de kamelenmelkerij in Cromvoirt bij Den Bosch. Een flesje kost drie euro.

Vorig jaar stelde de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) al dat kamelenmelk ernstige ziektes kan tegengaan zoals kanker, aids en hepatitis C.







http://www.ad.nl/binnenland/article1633655.ece

04-09-2007, 07:57


Zal best zo wezen, maar.....

BAH zeg ik.


En wel daarom, omdat ik helemaal niet tegen melk kan.