Bekijk volle/desktop versie : De macht van Marokko (TelQuel)



29-08-2007, 00:13

Citaat:
De macht van Marokko

In Casablanca begint morgen een proces waaruit blijkt dat persvrijheid in Marokko een illusie is. Als verdachte wordt Ahmed Benchemsi voorgeleid, de jonge hoofdredacteur van het vooraanstaande, Franstalige weekblad Tel Quel en het Marokkaanstalige zusterblad Nichane. Benchemsi’s vergrijp is dat zijn blad kritiek heeft geleverd op ondemocratisch gedrag van de Marokkaanse koning, Mohammed VI. In een commentaar stond de vraag of de komende verkiezingen van 7 september nog wel zin hebben als de koning in een toespraak zegt dat hij alle belangrijke beslissingen neemt. Dat viel verkeerd bij de autoriteiten. Na de verschijning is de hele oplage van beide bladen in beslag genomen. Benchemsi wordt beschuldigd van ‘gebrek aan respect voor de koning’.

Dit proces is er een in een reeks van gebeurtenissen die laten zien dat Marokko, een van de vrijere landen in de regio, de ondemocratische kant op gaat. Onzekerheid en angst na terreurdaden in het land spelen daar een rol in. Acht jaar geleden begon de koning met veelbelovende democratiseringsinitiatieven, zoals verbetering van de rechten van de vrouw bij huwelijk en echtscheiding, en hoorzittingen over mensenrechtenschendingen die zich onder het bewind van zijn vader, koning Hassan, hadden voorgedaan. Nu trekt Mohammed de macht weer naar zichzelf. Tel Quel is al eerder veroordeeld. Vorige week werd een journalist van een andere krant tot acht maanden gevangenis veroordeeld wegens het openbaren van gevoelige informatie. Een hoofdredacteur van een ander blad kreeg een boete en een werkverbod van tien jaar naar aanleiding van een spotprent over de koning.

In het licht van deze antidemocratische tendensen moeten Marokkaanse initiatieven voor mensenrechten met scepsis worden bezien. De vraag is wat de mensenrechtencommissie van de koning nog waard is. Deze commissie heeft bijeenkomsten opgezet met Marokkaanse immigranten en hun afstammelingen in Europa. Ook het Nederlandse Kamerlid Arib (PvdA) heeft aan dergelijke bijeenkomsten deelgenomen die als doel hadden een Hoge Raad voor de emigrantengemeenschap op te zetten. Via die raad wil de regering greep houden op de Marokkanen in het buitenland. Marokko is economisch afhankelijk van hun financiële overmakingen. Zij mogen wel een tweede nationaliteit aannemen, maar kunnen geen afstand doen van hun Marokkaanse nationaliteit en hun nakomelingen evenmin. Ook dit is een grove mensenrechtenschending.

Vanuit het buitenland moet druk worden uitgeoefend om deze ondemocratische ontwikkelingen tegen te gaan. Door haar speciale relatie met Marokko is de Europese Unie daartoe in staat. Speciaal de Franse en ook de Amerikaanse regering hebben veel invloed. Om diplomatieke redenen kon staatssecretaris Aboutaleb (PvdA) afgelopen juli het lintje dat hij kreeg uit handen van de koning moeilijk weigeren, maar een grote eer was het niet. Marokko wil greep houden op de emigranten. Maar dankzij hun financiële steun kunnen emigranten ook invloed uitoefenen op Marokko.

23 augustus 2007 NRC opinie
TelQuel totally kicks ass!

29-08-2007, 01:28


Marokko is in "ontwikkeling". Na jaren onderdrukking onder Hassan II's leiding moet de bevolking eerst even wennen aan het woord democratie. De huidige koning van Marokko kijkt eerst even de kat uit de boom, en gelijk heeft hij.

29-08-2007, 13:21
democratie krijg je niet maar neem je het!!


europe heeft veel geofferd om te zijn zoals het nu is!!

29-08-2007, 13:25
Telquel, Nichane en andere onafhankelijke media zijn al honderden keren aangeklaagd en hebben tig boetes gekregen, maar toch blijven ze doorschrijven...

Daar zal dit proces niks in veranderen.

De onafhankelijke media in Marokko heeft tegenwoordig schijt aan de overheid...

29-08-2007, 14:02



Citaat door Mister1979:
Telquel, Nichane en andere onafhankelijke media zijn al honderden keren aangeklaagd en hebben tig boetes gekregen, maar toch blijven ze doorschrijven...

Daar zal dit proces niks in veranderen.

De onafhankelijke media in Marokko heeft tegenwoordig schijt aan de overheid...



Marokko,zit onderdruk van de makhazen die alles reageren in marokko

29-08-2007, 18:36

Citaat door izem:
democratie krijg je niet maar neem je het!!


europe heeft veel geofferd om te zijn zoals het nu is!!



Pfuh, als je het hebt over kanonkogels en kruit verspillen, zeker
Noord leeft op de rug van Zuid.

29-08-2007, 18:40
democratie is een illusie. Mooie woorden en de grenzen openen voor massatoerisme betekenen nog geen democratie