Bekijk volle/desktop versie : ETA bereidde grote aanslag voor met autobom



28-08-2007, 12:40
ETA bereidde grote aanslag voor met autobom

MADRID (ANP) - De Baskische terreurbeweging ETA wilde zondag een grote aanslag plegen op een symbolisch doelwit met een bestelbus vol explosieven. De onafhankelijkheidsstrijders lieten het voertuig diezelfde dag echter uit voorzorg ontploffen in het noordoosten van Spanje. \

De ETA-leden dachten dat de politie hen op het spoor was en vluchtten, bericht de Spaanse krant El País dinsdag. De vijf gemaskerde ETA-leden stalen vrijdag in het zuidwesten van Frankrijk, in het departement Les Landes, een bestelbus en gijzelden de eigenaren. De gegijzelden, een Spaans koppel met een 4-jarig zoontje, waren in Frankrijk met vakantie. Drie ETA-leden bleven bij het gezin en lieten de vakantiegangers maandagochtend weer vrij.

Twee andere ETA-strijders reisden met de bestelbus naar het oosten van Spanje, boven de stad Valencia, waar ze het met 100 kilo explosieven geladen busje tot ontploffing brachten.

De laatste dodelijke aanslag van Euskadi Ta Askata, Baskenland en Vrijheid, vond in december 2006 plaats. Toen kwamen twee mannen om door een autobom in een parkeergarage op het vliegveld van Madrid. De terreurbeweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 819 personen in ongeveer 40 jaar in de strijd voor een onafhankelijke Baskische staat.

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_buitenland/article782860.ece/ETA_bereidde_grote_aanslag_voor_met_autobom