Bekijk volle/desktop versie : Aangifte tegen NRC wegens column



26-08-2007, 08:29
Aangifte tegen NRC wegens column

DO 24 feb 2005 | 12.08

De Bond tegen het Vloeken heeft dinsdag aangfite gedaan tegen NRC Handelsblad. Aanleiding is een column van Frits Abrahams, waarin hij God een ''geile beer'' noemt, die zijn ''gerief'' haalt door een kind te doden. Dat meldt de Bond vandaag in een persbericht. De krant is verbaasd.

''Wij kunnen hierin niet anders lezen dan dat God hier pedofilie en/of necrofilie wordt toegedicht'', stelt de Bond tegen het Vloeken in het persbericht. De organisatie schreef een klachtbrief naar NRC Handelsblad met het verzoek binnen drie weken te reageren.

''Er kwam geen enkele reactie van de krant'', zegt directeur Rijk van de Poll desgevraagd. Dit ondanks de ''ruime'' termijn in de brief. Volgens Van de Poll variëren de reacties van het NRC op eerdere klachten nogal. ''Soms krijgen we een goede reactie, soms horen we niets.'' Hij zegt nooit zelf contact opgenomen te hebben met de krant - ''onze brief was duidelijk''.

NRC Handelsblad reageert verbaasd op de klacht. De hoofdredactie laat, bij monde van haar secretariaat, weten de eerste brief nooit ontvangen te hebben. ''Wij horen hier vandaag voor het eerst van. We zijn nu bezig met het formuleren van een antwoord op de aangiftebrief, die we vandaag wél hebben ontvangen.'' De krant zal ''begin volgende week'' reageren.

Smalende godslastering, waar de Bond een beroep op doet, wordt in Nederland nauwelijks meer bestraft. In de afgelopen zeventig jaar heeft de rechter driemaal een veroordeling uitgesproken voor smalende godslastering, waarvan de laatste in 1965. Ondanks dat dient de Bond tegen het Vloeken tóch een strafklacht in. Van de Poll: ''De uitslag van een procedure is nooit te voorspellen. Misschien wil de rechter nu, sinds lange tijd, een inhoudelijke uitspraak doen over smalende godslastering.''

De laatste strafrechtelijke actie van de Bond tegen het Vloeken dateert uit 1995. Toen deed de organisatie aangifte tegen Theo van Gogh, die in HP/De Tijd fulmineerde tegen ''de supportersvereniging van die 'rotte vis van Nazareth' (R. Loesman)''. Van Gogh reageerde hiermee op de aangifte tegen Theodor Holman, die ''iedere christenhond'' een misdadiger had genoemd.

Het Gerechtshof Amsterdam besloot toen geen strafvervolging in te stellen tegen Van Gogh. In de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd de Bond in 1999 zonder opgaaf van redenen niet ontvankelijk verklaard.

Bron: IKON

26-08-2007, 10:25


Hand in hand gaan de broeders van het geloorf!!

26-08-2007, 15:11
Dit is een oud bericht.

Kloosjak zal dit wel geplaatst hebben vanwege de columns van dhr. Abrahams, waarin hij 'de toon' jegens moslims van de stukken van Jami en Cliteur bekritiseert: zie http://weblogs.nrc.nl/weblog/dag/2007/08/20/de-toon/ en http://weblogs.nrc.nl/weblog/dag/2007/08/22/de-toon-2/

Het verbaast mij ook nog altijd dat de benadering van Christenen volgens sommigen grover mag zijn, dan die van Moslims. Alsof Moslims een stel onvolwassen types zijn die geen incasseringsvermogen hebben.

Onzin, natuurlijk.