Bekijk volle/desktop versie : Als E.T. bestaat, wordt zijn planeet misschien gevonden op Google Sky



25-08-2007, 11:52
Als E.T. bestaat, wordt zijn planeet misschien gevonden op Google Sky

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

AMSTERDAM - Na de aarde, de maan en Mars heeft Google nu ook de sterrenhemel in kaart gebracht. Met miljoenen foto’s is er een virtuele voorstelling gemaakt van de voor de mens zichtbare kosmos. Dat is een fractie van het bekende heelal, zegt Jos de Bruijne, die als astronoom aan het Europese ruimtevaartbureau ESA is verbonden.



Internetzoekmachine Google toont woensdag in het planetarium in Hamburg de nieuwe toepassing van Google Earth: Google Earth Sky. Gebruikers van Google Earth kunnen vanaf nu ook het heelal bekijken vanaf de aarde. De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA leveren de beelden.
Met apparatuur zijn 100 miljard sterren en 100 miljard sterrenstelsels in kaart gebracht. Google Sky laat 100 miljoen sterren en 200 miljoen sterrenstelsels zien.’ Met het blote oog zien we er gemiddeld een stuk of vijfduizend.

Iedere gebruiker kan op Google Sky de sterrenhemel op een willekeurige locatie op aarde opvragen en bijvoorbeeld de sterrenbeelden erover heen leggen. De opnamen van de helderste sterren zijn op de computer bewerkt, omdat anders de sterren in hun nabijheid niet te zien zijn. De Bruijne acht het goed mogelijk dat gebruikers verschijnselen vinden die hij en zijn vakgenoten over het hoofd hebben gezien.

Google Sky maakt deel uit van het gratis softwarepakket Google Earth.

Download Google Earth hier....