Bekijk volle/desktop versie : Martelen



08-10-2003, 18:55
Oh Allah maak onze broeders in cuba sterk en vernietig onze vijanden.

'VS folteren Guantanamo-gevangenen' 08-10-2003


Het Amerikaanse leger heeft de terreurverdachten die vastzitten in de militaire gevangenis in Guantanamo Bay gemarteld om bekentenissen af te dwingen. Dat zegt de Australische advocaat Richard Bourke, die een aantal van de gevangenen bijstaat.

De bij de verhoren gebruikte methodes vallen volgens internationale conventies duidelijk onder foltering, zei de in de Verenigde Staten werkzame Bourke woensdag tegen de Australische radiozender ABC. Ze gebruiken het goede oude martelen, zoals mensen het kennen uit de Middeleeuwen, aldus de advocaat.

Bourke zei zijn beschuldigingen te baseren op informatie van Amerikaanse soldaten die in Guantanamo gelegerd waren en van vrijgelaten gevangenen. Een van de gevangenen beschreef hoe hij uit zijn cel werd gehaald en aan een paal werd gebonden, waarna er rubberen kogels op hem werden afgeschoten. Ook werden de gevangenen gedwongen geknield in de brandende zon te zitten tot ze instortten. Niet voor niets komen zelfmoordpogingen en psychische problemen onder de gevangenen veel voor, zei Bourke.

Er zitten zo'n 660 van terrorisme verdachte personen vast in Guantanamo, een Amerikaanse legerbasis op Cuba. Veel van de verdachten zijn afkomstig uit Afghanistan en zitten al vast sinds januari 2002 zonder toegang te hebben tot een advocaat en zonder dat er een aanklacht tegen hen is geformuleerd. Familieleden mogen de gevangenen niet zien en hun correspondentie met verwanten is onderhevig aan strenge censuur.

Bijna alle gevangenen in Guantanamo, die afkomstig zijn uit ruim veertig landen, worden ervan verdacht lid te zijn geweest van Al-Qaida of het verdreven Talibanbewind in Afghanistan. Ze moeten door geheime militaire rechtbanken worden berecht. De Amerikaanse regering zegt dat ze vastgehouden kunnen worden tot de 'strijd tegen het terrorisme' voorbij is.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]

08-10-2003, 18:59


doe er maar een L bij

08-10-2003, 19:22
martellen, toch of ben ik nou gek aan het worden

08-10-2003, 21:19
mar·te·len (ov.ww., ook abs.)
1 [pej.] folteren
2 kwellen, tergen

09-10-2003, 08:54


maar dat lijkt zo marteelen