Bekijk volle/desktop versie : Ideaal....?!12-08-2002, 13:54
OK ik heb weer een vraag. Ik denk niet dat ik reacties zal krijgen (too much work). Maar stel de vraag toch.

Wat zou volgens jou de ideale maatschappij zijn.

Als mensheid hebben we met elkaar in het westen een consumptiemaatschappij opgebouwd. Waarbij werken en het vergaren van goederen het belangrijkste is waar we ons mee bezig houden.Brede kennis is niet meer relevant. Eerder specialistische kennis van bijv. economie of recht etc.
Studies zoals filosofie zijn uit de mode. En vakgerichte (dus beperkte) studies stellen je beter in staat werk te vinden.
Luxe is troef. Als je tv het een dag niet doet, weten de meeste mensen niet meer wat ze moeten. Bijna iedereen heeft een pc, telefoon, tv etc.
Armoede in andere landen wordt gezien als een ver van mijn bed show.


Maar KAn het ook anders? En zo ja, hoe dan.
Wat voor maatschappij kan voorkomen dat mensen zo gericht zijn op goederen (geld). Welke attitude moeten de mensen in zo'n maatschappij hebben.

Zal dat vrijwillig gaan. Of is een dicttatuur dan de enige oplossing om mensen tot het juiste te brengen. Het eerlijk verdelen van alles wat er is.

Moeten er verschillen zijn en blijven? Is een arts belangrijker dan een vuilnisman en moet hij/zij daarom meer verdienen?

Of hebben zij in het belang van de gemeenschap dezelfde waarde?

IS een dictatuur de enige oplossing. Met aan het hoofd geen kwade tiran, maar een groep gestudeerde mensen die bepalen wat er gebeurt. Waarbij al die bepalingen het groter goed dienen i.p.v de individu?

Is het communisme een oplossing? Of is de democratie wel goed zoals hij is...

ok nu weet ik niet eens meer wat mijn vraag was....maar misschien begrijpt iemand mij toch stiekum./....

12-08-2002, 14:27


niks he....heheheh ik had niet anders verwacht luie allochtonen

12-08-2002, 14:55

Citaat:
Origineel gepost door Safira75
niks he....heheheh ik had niet anders verwacht luie allochtonen

12-08-2002, 20:23

Citaat:
Origineel gepost door PABLO_ESCOBAR
Een ideale maatschappij bestaat niet tenzij in de hemel.

De reden dat dit fenomeen niet bestaat of kan bestaan is eigenlijk heel simpel.

De mens is egocentrish,lui,dom,hebzuchtig,zelfzuchtig,etc. etc.

Nou dat is een reply op mijn andere topic: goed of evil....ga maar kijken.

12-08-2002, 20:41


Pffffffffffffffffffffffff, wat stel jij een vragen zeg.

Ik denk dat het als mens (goed van binnen, wat kleine foutjes in de afwerking) moeilijk te zeggen is. Vaak wensen we onszelf toch wat beters toe dan de vooral onbekende medemens. (Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit zullen ontkennen) Voor een betere wereld denk ik namelijk dat wij een bepaalde luxe en een aantal 'Westerse' privileges moeten opgeven. 88 keer vliegen kan je dan niet meer maken, want dan ben je bijv. over je milieugebruiksruimte heen. Als iedereen dat zou doen dan is de aarde zo helemaal vervuild etc. . Het wordt dan een maatschappij waarin geven en nemen even belangrijk zijn en waarschijnlijk ook een even goed gevoel geven. Samen delen, samen spelen, naar een kinderliedje.
Hoe ik me dat voorstel? Met ideale mensen, want met deze mens in deze maatschappij zie ik dat nog niet gebeuren.

Of is dit erg negatief?

NL-girl

16-08-2002, 11:36
ik wil trouwens iedereen even bedanken voor de bijdrage....!! Erg interessant om te lezen allemaal!

16-08-2002, 12:00
Socialisme !

16-08-2002, 13:05
Inderdaad, binnen een kapitalistische wereld, kan een socialistische samenleving niet bestaan.

16-08-2002, 20:32
Geen antwoord op je vragen maar...

Wie de ideale samenleving vergelijkt met alle luxe en materiele welvaart heeft het bij de verkeerde kant. Het is goed dat een mens naar welvaart streeft en zich blijft ontwikkelen. De schepper heeft ons hiervoor het vermogen gegeven en het is een van de dingen die ons onderscheid van dieren. En het is misschien een belangrijke voorwaarde voor een ideale samenleving.
Het ligt er maar net aan wat je verstaat onder ideale samenleving. Een samenleving zonder criminaliteit, armoede en waarin iedereen naastenliefde voor elkaar heeft lijkt mij al vrij ideaal. Het lijkt me duidelijk dat dit niet alleen bereikt kan worden door materiele welvaart en luxe. Ik denk ook niet dat je een bepaald model zoals socialisme of comunisme kunt hanteren om dit soort dingen te bereiken. Het gaat meer om de instelling, normen en waarden en houding en misschien ook in belangerijke mate het geloof van elk individu afzonderlijk. Dat kan niemand van boven opgelegd krijgen. Van daar dat de ideal maatschappij inderdaad een utopia is. Tenslotte is ook ieder individu uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Dit wordt ook in het geloof benadrukt.

conclusie: iedere samenleving heeft zo zijn voor en nadelen en problemen. Het is juist hoe we hiermee omgaan bepalend voor onze status. Geduld, respect en elkaars rechten respecterend e.d.

07-05-2011, 23:56
Niks te doen

08-05-2011, 00:00
zaterdag avond traditie

08-05-2011, 00:11
Ouwe topics uppen?

08-05-2011, 00:12


uhuh... nooit gemerkt?