Citaat:
Origineel gepost door littlegirl
hey hey mensen...
k vind ut wel leuk dit koekjes boek, maar de meeste zijn tog gewoon nederlands koekjes... hebben jullie niet toevallig ook gewoon traditionele marokkaanse koekjes-recepten...????
k hoop ut wel alvast bedankt!!!
Alsjeblieft , marokkaanse koekjes
Sesamkoekjes
± 25 stuks
Keuken: Marokkaans
Bereidingstijd: ± 45 minuten
Ingrediënten
200 gr sesamzaad, 100 gr bloem, 125 gr poedersuiker, 2 zakjes bakpoeder, 1 sinaasappel, 2 kleine eieren, kristalsuiker
Bereiding
Boen de sinaasappel goed schoon en maak hem droog. Rasp de helft van de schil, hou apart.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan lichtbruin, schep ze tijdens het roosteren regelmatig om. Laat het sesamzaad afkoelen en wrijf ze fijn in een vijzel.
Doe de bloem in dezelfde koekenpan en rooster het lichtbruin, schep de bloem tijdens het roosteren regelmatig om. Doe de bloem in een kom en laat afkoelen.
Meng de bloem met de poedersuiker, het bakpoeder, de sinaasappelrasp en het gemalen sesamzaad.
Klop de eieren schuimig en meng ze door het bloemmengsel; er ontstaat een taai deeg.
Verwarm de oven voor op 160° C. Vet de bakplaat in.
Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot (dit gaat makkelijk als de handen met wat olie zijn ingewreven).
Strooi wat kristalsuiker op een plat bord. Druk de balletjes plat. Druk één kant van het deeglapje in de kristalsuiker. Leg ze met de gesuikerde kant naar boven op de ingevette bakplaat.
Bak de koekjes ± 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.
L’HALUA DIAL SMID (GRIESMEELKOEKJES)
Ingredienten:
6 eieren
400 g poedersuiker
4 eetlepels olie
6 eetlepels boter
1 zakje bakpoeder
5 g vanillesuiker
1 kg tarwegriesmeel
oranjebloesemwater
suiker
De eieren luchtig opkloppen. Geleidelijk aan de poedersuiker erdoor kloppen en pas ophouden als er een bijna witte massa is ontstaan. Vier eetlepels boter smelten en de boter samen met de olie door het eiermengsel roeren. Bakpoeder en vanillesuiker vermengen en er eveneens door roeren. Vervolgens al roerend de griesmeel toevoegen, zodat er uiteindelijk een zacht deeg ontstaat.
De handen met wat oranjebloesemwater vochtig maken en van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot maken. Deze balletjes in wat suiker plat duwen en de koekjes met de gesuikerde kant naar boven op een ingevet bakblik leggen. Voor voldoende onderlinge afstand zorgen, omdat de koekjes tijdens het bakken uitlopen. een oven voorverwarmen op 160 ºC en de koekjes hierin ongeveer 20 minuten bakken.
Voor 50 stuks
L’HALUA DIAL TMER (DADELRUITEN)
Ingredienten:
1 kg dadels
7 eetlepels olie
1 eetlepel oranjebloesemwater
2 theelepels kaneel
1 kg fijn tarwegriesmeel
4 eetlepels suiker
honing
zout
frituurolie
De dadels ontpitten en in een keukenmachine fijnhakken. Oranjebloesemwater, kaneel en 3 eetlepels olie toevoegen en helemaal glad roeren. Apart houden.
Het tarwegriesmeel met de overige 4 eetlepels olie vermengen. Suiker en een mespuntje zout erbij doen en er een stevig deeg van kneden.
De helft van het deeg uitrollen en met de dadelmassa bestrijken. de andere helft van het deeg uitrollen en erop leggen. Goed aandrukken en er ruiten van snijden. De frituurolie verhitten en de ruiten hierin goudbruin bakken. wat honing verwarmen en de gefrituurde koekjes erin dopen. Op een rooster uit laten lekken en af laten koelen.
L’HALUA DIAL LOZ (NOTENKOEKJES)
Ingredienten:
200 g zachte boter
200 g suiker
5 g vanillesuiker
6 eieren
200 g noten
200 g bloem
De boter luchtig opkloppen. Suiker en vanillesuiker toevoegen en erdoor roeren. De eieren luchtig opkloppen en door de boter mengen. De noten fijnmalen, met de bloem vermengen en door het ei-botermengsel roeren. Alle ingrediënten moeten goed vermengd zijn.
Van het deeg balletjes vormen ter grootte van een walnoot en op een met boter ingevet bakblik leggen. De oven voorverwarmen op 160 ºC en de koekjes in ca. 10 minuten goudbruin bakken.
Voor 60 stuks.
L'halua dial sbda (Marokko) Boterkoekjes
voor 50 stuks
bereidingstijd 30-60 minuten
ingrediënten:
750 gr bloem
250 gr poedersuiker
450 gr zachte boter
olie
voorbereiding De bloem zeven en met de poedersuiker en de boter vermengen.
Het deeg goed doorkneden en vervolgens tot een grote bal vormen.
Enkele uren in een koelkast laten rusten.
bereidingswijze-
Vervolgens van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot maken en deze met de muis van de hand vlak maken.
Een bakblik met olie invetten en met wat bloem bestrooien.
De oven voorverwarmen op 160 graden C en de koekjes in ca. 20 minuten goudbruin bakken.
Amandelsigaartjes
ca. 24 stuks
bereidingstijd 30-60 minuten
ingrediënten:
1 pak kleine loempiavelen van 12,5x12,5 cm, ontdooid
1 l olie om in te frituren
1 eiwit, losgeklopt
1 pot honing
4 el sesamzaad
voor de vulling:
250 g blanke amandelen
75 g fijne tafelsuiker
1 tl kaneel
2 el oranjebloesemwater (Marokkaanse winkel)
rasp van 1 sinaasappel
75 g gesmolten boter.
bereidingswijze:
Dek de loempiavellen, zodra ze ontdooid zijn, af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Verhit de olie en frituur hierin de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Hak of maal de amandelen fijn. Vermeng de amandelen met de andere ingredienten voor de vulling. Neem een loempiavel, leg de punt naar je toe en schep0 1 el vulling in de punt die naar je toewijst. Sla de zijpunten naar binnen, sla de onderste punt eroverheen en rol er een sigaartje van. Bestrijk het laatste gedeelte met eiwit en plak het goed vast. Doe dit op dezelfde manier met de rest van de loempiavellen. Verhit de frituurolie weer tot 180 graden en verhit in een steelpannetje de honing op matig vuur. Frituur de sigaartjes in ca. 1 min. goudbruin Laat ze even uitlekken op keukenpapier en dompel ze dan ca. 1 min. in de honing. Neem ze met een schuimspaan uit de honing, leg ze op een rooster iets van elkaar af en bestrooi ze met sesamzaad.