Bekijk volle/desktop versie : Asma woont in Bil'in



09-08-2007, 19:39
Asma woont in Bil'in
Asma Rowhi, 12 jaar (Palestijns gebied, Westbank Bil’in)
http://www.warchild.nl/index.php?paginaid=93&vorigepagina=20&contentid=54 5

Trots houdt ze haar tekening omhoog. Maar als er aan haar wordt gevraagd wat ze precies heeft getekend glijdt er een schaduw over haar gezicht. Een muur met daarachter een groen stukje land en wat huizen. Dat is er te zien op haar tekening. “Wij zijn opgesloten, voor altijd”, zegt ze zacht.
“We wilden een olijfboom planten en toen konden we niet meer weg”, legt de 12-jarige Asma op symbolische manier uit. “Ik zit gevangen, maar wil zo graag andere plaatsen bezoeken.”

Bang voor de militairen
Soms als ze naar school toeloopt, is de weg versperd door een Israëlische controlepost. “In het begin was ik bang voor de militairen. Maar ik ben er nu zo aan gewend, dat ik niet meer bang ben”, vertelt Asma. “Wel vind ik al die wapens en de bommen nog heel erg eng.” Asma woont samen met haar ouders, drie zussen en vier broers in Bil’in.

Bil'in
Bil’in vult wekelijks de krantenkoppen met demonstraties, gevechten en andersoortig geweld. In dit Palestijnse dorp laat de afscheidingsmuur die Israël heeft neergezet de ergste sporen na. Het dorp is voor de helft afgesneden van haar oorspronkelijke landbouwgrond. Wekelijks vinden tegen de aanwezigheid van het Israëlische leger en de muur demonstraties plaats. De kinderen groeien hier op in een omgeving van haat, frustraties en geweld.

Young Artist Forum
War Child ondersteunt hier de partnerorganisatie Young Artist Forum. De Young Artist Forum is een organisatie die creatieve activiteiten organiseert voor kinderen. Dankzij theater-, muziek-, tekenen- en sportactiviteiten krijgen kinderen nu de kans om in een veilige omgeving hun gevoelens en angsten te uiten. Hier leren ze omgaan met het conflict, maar bovenal om weer even kind te zijn.

Young Artist Forum
http://www.yaf.org.ps/YAF/website/index/overview.php