Bekijk volle/desktop versie : 'Nederland koploper onderscheppen valse paspoorten'



25-07-2007, 17:01
'Nederland koploper onderscheppen valse paspoorten'


BRUSSEL - Nederland is binnen Europa het verst gevorderd met technieken om valse identiteitspapieren te onderscheppen. De expertise is dusdanig dat de marechaussee andere EU-functionarissen gaat opleiden. Nederland zal ook de opleiding verzorgen voor het begeleiden van vluchtelingen die worden uitgezet.

Dat meldde de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Minze Beuving, woensdag in Brussel. Beuving is tevens voorzitter van het bestuur van het Europese grensagentschap Frontex. Dat heeft tot taak de EU-lidstaten te helpen met het controleren van de buitengrenzen en de acties van de landen te coördineren.



Op dit moment zijn enkele Nederlanders voor Frontex actief op de Canarische Eilanden (met apparatuur om valse paspoorten te herkennen), op veerboten tussen Marokko en Spanje en aan de Servische grens met de EU. Ook worden vijftien tot twintig marechaussees voorbereid om binnen vijf dagen in actie te kunnen komen, als Frontex daarom vraagt.

Het kabinet overweegt nog ook schepen, vliegtuigen of helikopters ter beschikking te stellen voor het geval Frontex ze acuut nodig heeft.

http://www.nu.nl/news/1169867/21/%27Nederland_koploper_onderscheppen_valse_paspoort en%27.html