Bekijk volle/desktop versie : Borstkanker kan eerder ontdekt worden



25-07-2007, 15:48
de kans groter is dat op een mammogram borstkanker wordt ontdekt. Niet alleen red je levens, het is ook nog eens kostenefficient volgens de onderzoekers. Indien laboranten meekijken met radiologen dan worden er meer gevallen (7%) van borstkanker gevonden, blijkt uit onderzoek van Nederlandse specialisten van Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, meldt de Volkskrant.

De radiologen publiceren erover in de Journal of the National Cancer Institute van deze week.
De Nederlandse specialisten bekeken voor hun onderzoek meer dan zestigduizend mammogrammen. In Nederland worden alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar om de twee jaar opgeroepen voor een mammografie. Die röntgenopnames worden vervolgens door twee radiologen bekeken, onafhankelijk van elkaar. Er worden zo gemiddeld 5,27 kankergevallen gevonden per duizend mammogrammen.
Wanneer twee röntgenlaboranten extra meekijken, neemt dat aantal toe tot 5,63 kankergevallen, een stijging van 7 procent. De radiologen en laboranten die met het Nederlandse onderzoek meededen, hadden gemiddeld zes jaar ervaring met het interpreteren van mammogrammen.
De inzet van twee extra meekijkers is in Nederland vermoedelijk kosteneffectief, stellen de specialisten. De extra kosten betalen zich terug. Omdat borstkanker in een vroeger stadium wordt ontdekt, waardoor kan worden volstaan met minder rigoureus operatief ingrijpen, aldus de onderzoekers.

02-08-2007, 17:39


goed nieuws

02-08-2007, 17:41
Digitale fotografie merkt borstkanker sneller op

(Novum) - Borstkanker kan sneller worden opgespoord door in het bevolkingsonderzoek digitale fotografie te gebruiken. Afwijkingen worden dan sneller ontdekt dan met een 'ouderwetse' röntgenfoto. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een project waarbij mobiele digitale screeningsapparatuur is ingezet.

Vooral kleinere afwijkingen worden vaker gevonden, meldt de directeur van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuidwest-Nederland donderdag. Vorig jaar werd met behulp van digitale fotografie 2,9 procent doorverwezen naar het ziekenhuis. Met analoge foto's in de jaren ervoor was dat 1,7 procent. Voor de voorlopige cijfers is de periode 2001-2003 vergeleken met 2005-2006.

Volgens de directeur is de kwaliteit van de mammografieën beter. Ze kunnen beter worden vergroot waardoor ook afwijkingen van enkele millimeters te zien zijn. Op basis van de cijfers in het zuidwesten van Nederland en andere delen van het land brengt de Gezondheidsraad een advies uit.

Jaarlijks wordt bij ruim 11.700 vrouwen borstkanker vastgesteld. Van hen is zeventig procent ouder dan 50 jaar. Uit onderzoek blijkt dat de sterfte aan borstkanker met 45 procent omlaag kan als vrouwen zich tweejaarlijks laten onderzoeken. Voor het bevolkingsonderzoek krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging. Ongeveer tachtig procent geeft hieraan gehoor.

Bron: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article764772.ece/Digitale_fotografie_merkt_borstkanker_sneller_op