Bekijk volle/desktop versie : Het visioen van Vogelaar



Pagina's : [1] 2

18-07-2007, 04:20
Vogelaar kent de godsdiensten te veel eer toe

Wij moeten nu niet gaan denken dat het de religies zijn geweest waardoor Nederland internationaal een maatje groter is dan wat het behoort te zijn. Nederland is en blijft een klein land met kleine luiden en die soms erg hard schreeuwen en nog harder aan anderen willen laten zien dat zij zo vriendelijk willen zijn.

Verder is het zo dat de wortels van de Nederlandse cultuur en samenleving zijn gevormd aan het einde der Middeleeuwen in de nadagen van de Italiaanse renaissance (niet zoals velen denken bij het Christendom). Dat er slechts 2 of 3 eminente personen zijn geweest , Erasmus Spinoza en Huygens, waarvan slechts Huygens door de Christelijke meerderheid in later eeuwen kon worden geaccepteerd. Spinoza werd verbannen door zijn Joodse gemeenschap, Erasmus trok weg uit de Roomskatholieke bekrompenheid der lage landen. Dat de Joden in Nederland een zekere geëerde status hebben kunnen bereiken hebben zij niet erg te danken aan de tolerantie van den Hollander, maar aan zich zelf.

In feite komt een groot deel van dat stuk wat wij "kennen" als tolerantie voort uit winstbejag. Ik ben de "veel bekritiseerde VOC mentaliteit van Balkenende" niet vergeten, evenmin trouwens als de moord op Theo v. G, laten we wel even bij de les blijven.

Er veel Nederlanders (ook politici) die nu wel eens willen weten wat Moslims dan zo goed en mooi vinden aan die Nederlandse cultuur. Persoonlijk denk ik dat zij dit helemaal nog niet KENNEN en WETEN en zij er dus ook geen mening over kunnen hebben, anders dan alleen wat oppervlakkig geschreeuw.

In het onderstaande stukje wordt een tipje van de historische sluier opgelicht, waar Moslims in Nederland ook maar eens goede nota van mogen nemen.



Citaat:


Met haar visioen van een joodschristelijk-islamitische cultuur heeft minister Vogelaar een royaal gebaar gemaakt naar de moslims in ons land. Jullie horen er ook bij, aldus haar boodschap in Trouw en wel in die mate dat in de toekomst onze cultuur alle kenmerken zal dragen van deze drie monotheïstische godsdiensten, ook wel de religies van het Boek genoemd.

Haar gebaar is verfrissend na al die jaren waarin ons land zichzelf gevangen hield in een benepen wij-zij wereldje. Daarin beschouwden ’wij’ ons als vertegenwoordigers van een superieure cultuur en kregen moslims de rol toebedeeld van de ’anderen’, die ons cultuurgoed bedreigen met hun gevaarlijke, onderdrukkende godsdienst. Met haar visioen doorbreekt zij deze tegenstelling. Hulde daarvoor, ware het niet dat de minister tevens de vraag oproept of zij niet veel te veel eer toekent aan de drie godsdiensten. Hebben die echt zoveel betekend dat we nu mogen spreken van een joods-christelijke cultuur en straks van een joodschristelijk-islamitische cultuur?

Vooropgesteld, onze samenleving dankt veel aan het bestaan van religies. Het zijn rijke bronnen van zingeving in een vaak moeilijk te doorgronden wereld. Ze prediken allemaal de naastenliefde. Bovendien hebben het christendom, het jodendom, alsmede de islam een beslissende rol gespeeld in de doordenking van de fundamentele gelijkwaardigheid van mensen. Voor God en Allah is ieder mens immers gelijk, ook al heeft een calvinist vaak de grootste moeite met het hiërarchische denken van katholieken en is er een stevige discussie mogelijk of godsdiensten ook bereid zijn die gelijkwaardigheid toe te passen op de man-vrouw-verhouding, of tussen hetero’s en homo’s.

Het grote probleem met godsdiensten was en is echter dat ze met elkaar meestal niet door één deur kunnen. Op zulke momenten herinneren ze zich maar één ding, dat de ene godsdienst meer gelijk is dan de andere. Over joods-christelijke cultuur gesproken. In 1878 schreef Abraham Kuyper onbekommerd in zijn partijprogramma: „de antirevolutionaire of christelijk-historische richting vertegenwoordigt, voor zoveel ons land aangaat, den grondtoon van ons volkskarakter”. Alsof er in die tijd geen katholieken, liberalen, of socialisten bestonden. Om over joden maar te zwijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog was het christendom bereid zich zijn joodse wortels te herinneren, bij wijze van goedmakertje spraken we toen over onze joods-christelijke cultuur.

Overigens hoeven katholieken en moslims zich niet op de borst te slaan. Vorige week nog kregen protestanten van de paus te horen dat de rk-kerk de enige ware kerk is en zij niet meer voorstellen dan een verzameling genootschapjes. En in de wereld van de islam worden andere godsdiensten hooguit getolereerd. Een volwaardig burgerschap voor niet-moslims zit er meestal niet in. Kortom, vertegenwoordigers van godsdiensten zijn als het erop aankomt pretentieuze baasjes die andersdenkenden in het gunstigste geval dulden.

Van mij mogen ze, tenminste op één voorwaarde: als ze maar van de staat afblijven.

Dat is de les die in Engeland Thomas Hobbes(1588-1679) heeft getrokken en in Nederland Baruch de Spinoza (1632-1677).

Beide grote denkers zochten naar een bevredigende oplossing voor een door godsdiensten verscheurd Europa en beiden vonden die in de creatie van een soevereine staat, die haar kracht niet ontleent aan een godsdienst, maar aan de weloverwogen, rationele keuze van haar burgers om macht toe te kennen aan een instituut dat in staat is de Leviathan in ieder mens tot bedaren te brengen.

Aan dit denken danken we de kracht van onze Westerse cultuur. Maar ja, Spinoza wordt in eigen land nauwelijks geëerd. Geen plaats voor hem in de canon. Die is voorbehouden aan godsdiensten en hun soms wonderlijke pretenties.

http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article753117.ece/breedveld_Vogelaar_kent_de_godsdiensten_te_veel_ee r_toe

Ik vind dit een veel realistischer benadering dan zo maar snel even roepen dat Wilders zijn bek moet houden, of dat vrouw Vogelaar een landveraadster is. Vrouw Vogelaar is gewoon een beetje een domme vrouw evenals dat Wilders een domme man.
Beiden polariseren in populistische en naieve middelmatigheid.

Nederland zal voorlopig nog wel een conglomeraat van kleine vrome handelsluiden blijven die hier hun geluk zoeken achter de dijken en de duinen. Geen plaats hier voor de echte grote denkers. En als het aan de religieuzen ligt (van welke stroming dan ook) zal dat niet gebeuren voorlopig.

Vogelaars moed ligt in het feit dat zij een broze zeepbel heeft weten te blazen. Of deze veelkleurige illusie over zal gaan in een reeele verandering binnen de samenleving? Ik vrees van niet.

18-07-2007, 04:44


Ik begrijp niet dat men hardnekkig blijft ontkennen dat de islam op den duur een vast onderdeel van de maatschappij en op den nog langere duur van de cultuur gaat worden. Nu al is de ramadan een bekend fenomeen en worden vrouwen met hoofddoek niet nageken, laat staan als de meerderheid in de hoofdstad moslim is.

Ik heb nergens gelezen dat het Vogelaar´s voorkeur heeft om in een joods/christelijk/islamitische cultuur te leven, maar het lijkt toch echt een aanstaand feit te worden..tenzij Aplat, je ons allen op de trein zet.

18-07-2007, 06:01

Citaat door kortsluiting:
Ik begrijp niet dat men hardnekkig blijft ontkennen dat de islam op den duur een vast onderdeel van de maatschappij en op den nog langere duur van de cultuur gaat worden. Nu al is de ramadan een bekend fenomeen en worden vrouwen met hoofddoek niet nageken, laat staan als de meerderheid in de hoofdstad moslim is.

Ik heb nergens gelezen dat het Vogelaar´s voorkeur heeft om in een joods/christelijk/islamitische cultuur te leven, maar het lijkt toch echt een aanstaand feit te worden..tenzij Aplat, je ons allen op de trein zet.


Ja hoor, en Sinterklaas en de kerstboom zijn er al veel langer dan de hoofddoek en de Ramadan en we hebben ook een Kwakoe Festival en een Nord Sea Jazz Festival.

Big Deal allemaal zeg, wat een redenatie als maat voor belangrijkheid van een cultuur.

Het is gewoon een aardig verkoopbaar leugentje dat Nederland gebaseerd is op een joods/christelijk/islamitische cultuur. Dat is de strekking van bovenstaand stuk namelijk.
Het is een beetje geschiedvervalsing dat goed uitkomt voor religieuze lieden en vrouw Vogelaar hobbelt daarin lustig mee.

Van de bijna 16,4 miljoen legale inwoners van Nederland is er maar een zeer klein percentage dat bijdraagt en bijgedragen heeft aan wat men dan noemt de Nederlandse cultuur.

En wat betreft moslims:
Ga nu niet ineens beweren dat de ongeveer 750000 moslims de afgelopen 40 jaar in Nederland ("pour nous, chez nous et sans nous&quot enorme grote en verrijkende bijdragen hebben geleverd aan de Nederlandse cultuur in positieve zin, behalve dan natuurlijk door hun aanwezigheid en juist het beschimpen van die cultuur.

Dat kan ook nauwelijks anders, daar men een cultuur moet kennen, wil men er wat aan bijdragen. Dat is een kwestie van lange termijn. Daarvoor is het nog veel en veel te vroeg. Heel wat Moslims kennen de waarde van de Nederlandse cultuur niet eens en zijn er ook niet POSITIEF in geinteresseerd, evenmin trouwens als grote delen van de niet-moslims.

Komt allemaal nog wel, maar pas over 5 tot 10 generaties.

18-07-2007, 06:29
Amerika heeft zijn cultuur hier ook opgedrongen, hier geen enkel negatief woord over in het anti-islamitische kamp. Nu de islam zijn stempel steeds meer drukt op de dagelijkse gang van zaken in nl, staat men op de achterste poten. xenofobie noemt men dat.

18-07-2007, 07:42



Citaat door aplat:
Vogelaar kent de godsdiensten te veel eer toe

Wij moeten nu niet gaan denken dat het de religies zijn geweest waardoor Nederland internationaal een maatje groter is dan wat het behoort te zijn. Nederland is en blijft een klein land met kleine luiden en die soms erg hard schreeuwen en nog harder aan anderen willen laten zien dat zij zo vriendelijk willen zijn.

Verder is het zo dat de wortels van de Nederlandse cultuur en samenleving zijn gevormd aan het einde der Middeleeuwen in de nadagen van de Italiaanse renaissance (niet zoals velen denken bij het Christendom). Dat er slechts 2 of 3 eminente personen zijn geweest , Erasmus Spinoza en Huygens, waarvan slechts Huygens door de Christelijke meerderheid in later eeuwen kon worden geaccepteerd. Spinoza werd verbannen door zijn Joodse gemeenschap, Erasmus trok weg uit de Roomskatholieke bekrompenheid der lage landen. Dat de Joden in Nederland een zekere geëerde status hebben kunnen bereiken hebben zij niet erg te danken aan de tolerantie van den Hollander, maar aan zich zelf.

In feite komt een groot deel van dat stuk wat wij "kennen" als tolerantie voort uit winstbejag. Ik ben de "veel bekritiseerde VOC mentaliteit van Balkenende" niet vergeten, evenmin trouwens als de moord op Theo v. G, laten we wel even bij de les blijven.

Er veel Nederlanders (ook politici) die nu wel eens willen weten wat Moslims dan zo goed en mooi vinden aan die Nederlandse cultuur. Persoonlijk denk ik dat zij dit helemaal nog niet KENNEN en WETEN en zij er dus ook geen mening over kunnen hebben, anders dan alleen wat oppervlakkig geschreeuw.

In het onderstaande stukje wordt een tipje van de historische sluier opgelicht, waar Moslims in Nederland ook maar eens goede nota van mogen nemen.




Ik vind dit een veel realistischer benadering dan zo maar snel even roepen dat Wilders zijn bek moet houden, of dat vrouw Vogelaar een landveraadster is. Vrouw Vogelaar is gewoon een beetje een domme vrouw evenals dat Wilders een domme man.
Beiden polariseren in populistische en naieve middelmatigheid.

Nederland zal voorlopig nog wel een conglomeraat van kleine vrome handelsluiden blijven die hier hun geluk zoeken achter de dijken en de duinen. Geen plaats hier voor de echte grote denkers. En als het aan de religieuzen ligt (van welke stroming dan ook) zal dat niet gebeuren voorlopig.

Vogelaars moed ligt in het feit dat zij een broze zeepbel heeft weten te blazen. Of deze veelkleurige illusie over zal gaan in een reeele verandering binnen de samenleving? Ik vrees van niet.


Goed stuk Aplat.

18-07-2007, 07:45

Citaat door kortsluiting:
Amerika heeft zijn cultuur hier ook opgedrongen ....


Maar de moslims gebruiken maar al te graag Amerikaanse produkten.

Amerika haten en tegelijkertijd Amerikaanse produkten omarmen ...... over hypocrisie gesproken.

18-07-2007, 07:52

Citaat door kortsluiting:
Ik begrijp niet dat men hardnekkig blijft ontkennen dat de islam op den duur een vast onderdeel van de maatschappij en op den nog langere duur van de cultuur gaat worden. Nu al is de ramadan een bekend fenomeen en worden vrouwen met hoofddoek niet nageken, laat staan als de meerderheid in de hoofdstad moslim is.

Ik heb nergens gelezen dat het Vogelaar´s voorkeur heeft om in een joods/christelijk/islamitische cultuur te leven, maar het lijkt toch echt een aanstaand feit te worden..tenzij Aplat, je ons allen op de trein zet.
Het probleem met Vogelaar is dat zij voetstoots aanneemt dat de Islam ingeworteld zal raken in de Nederlandse samenleving. Deze erg domme minister stelt geen voorwaarden aan de Islam voor een volwaardige integratie. Zolang enorm veel moslims de vele wantoestanden binnen de Islam niet ter discussie stellen - wantoestanden die haaks staan op alles wat ik en andere autochtonen vinden - zal er van integratie nooit sprake zijn maar zetten zij zichzelf buitenspel.

18-07-2007, 08:50

Citaat door kortsluiting:
Ik begrijp niet dat men hardnekkig blijft ontkennen dat de islam op den duur een vast onderdeel van de maatschappij en op den nog langere duur van de cultuur gaat worden. Nu al is de ramadan een bekend fenomeen en worden vrouwen met hoofddoek niet nageken, laat staan als de meerderheid in de hoofdstad moslim is.

Ik heb nergens gelezen dat het Vogelaar´s voorkeur heeft om in een joods/christelijk/islamitische cultuur te leven, maar het lijkt toch echt een aanstaand feit te worden..tenzij Aplat, je ons allen op de trein zet.
Wat ik niet begrijp is dat van alle kleine minderheden in het land juist de moslims vinden dat ons land specifiek voor hen voorzieningen moet treffen. Moslims zijn, met hun aantal van ongeveer een half miljoen, een marginale minderheid met veel te veel noten op hun zang.

18-07-2007, 09:14

Citaat door kortsluiting:
Ik begrijp niet dat men hardnekkig blijft ontkennen dat de islam op den duur een vast onderdeel van de maatschappij en op den nog langere duur van de cultuur gaat worden. Nu al is de ramadan een bekend fenomeen en worden vrouwen met hoofddoek niet nageken, laat staan als de meerderheid in de hoofdstad moslim is.

Ik heb nergens gelezen dat het Vogelaar´s voorkeur heeft om in een joods/christelijk/islamitische cultuur te leven, maar het lijkt toch echt een aanstaand feit te worden..tenzij Aplat, je ons allen op de trein zet.


Wat ik nog vergeten ben te zeggen:

Lieden die in hun vaandel / Atavar het embleem van
Die Rote Arme Fraktion (RAF) voeren mogen per direct de trein naar Siberie nemen gelet op hun gewelddadige, criminele en negatieve cultuur.

Misschien zouden daar ook eens kamervragen over gesteld moeten worden aan vrouw Vogelaar.

18-07-2007, 09:30
mmmm

Citaat:
Wij moeten nu niet gaan denken dat het de religies zijn geweest waardoor Nederland internationaal een maatje groter is dan wat het behoort te zijn. Nederland is en blijft een klein land met kleine luiden en die soms erg hard schreeuwen en nog harder aan anderen willen laten zien dat zij zo vriendelijk willen zijn.

Verder is het zo dat de wortels van de Nederlandse cultuur en samenleving zijn gevormd aan het einde der Middeleeuwen in de nadagen van de Italiaanse renaissance (niet zoals velen denken bij het Christendom
Om te begrijpen, wat een religie verandert aan en in een cultuur, is het wellicht het makkelijkst om je (Zuid) Afrika voor te stellen, waar voorouderverering, hekserij, betoveringen, vervloekingen, amuletten, medicijnmannen, witchdocters, etc etc nog een belangrijk ingredient zijn in de bewuste beleving van de mensen daar.

De grote religies, (waaronder ook het boedisme in Azie), hebben deze verwarrende en bedreigende gedachtenwereld, die ooit eens zowel Europa, als de Arabische wereld in de greep hielden, gezuiverd en vereenvoudigd, onder invloed van het idee van 1 god.

Religieus gesproken is wat dat betreft de Islam nét zoals de Christelijke cultuur judees-islamities, resp. judees christelijk.

Náást de beeldvorming van de geestenwereld verzorgt religie ook nog een ánder vlak..de ethiek. Ofwel de moraal.

In grote trekken vormen de door de Joodse Moses geformuleerde Tien Geboden de ethiese basis van alle culturen, omdat ze voortvloeien uit het innerlijke "geweten" van de mens.

De invloed van religie op een kultuur is dus 2 zijdig geweest.

In grote trekken kun je zeggen, dat het benauwende bijgeloof dat culturen gevangen houdt/hield verdwenen is, naast dat er zich een moreel/ethies bewustzijn heeft ontwikkeld.

Dat is de kracht van de 3 grote religies geweest.
Maar aan de ratio hebben ze weinig aandacht besteed.

In het kielzog van die opgeklaarde en vereenvoudigde geestelijke voorstellingswereld konden echter ándere denkers opstaan. En kon de ratio, als belangrijk element van de menselijke geest ERKENNING krijgen.

Die ratio was natuurlijk al bekend.
De grote griekse [B]KLASSIEKE denkers[/B], en hun invloed op zowel de christelijke als islamitiese wereld worden in dit hele verhaal vergeten.
Ook door mevrouw Vogelaar, die zoals bekend, niet al te genuanceerd is.

Het verstand, de rede, als zéér belangrijk ingredient binnen de samenleving is met de Renaissance binnen Europa althans opnieuw geboren, hetgeen het woord ook inhoudt.

De Verlichting, met haar denkers, zoals Aplat al noemt, hebben natuurlijk nu juist ervoor gezorgd, dat op het door de religie geschoonde akkertje van het bewustzijn mooie bloemen konden gaan groeien.

De reikwijdte en diepte hiervan beseffen we maar zelden.

Maar om een voorbeeld te noemen. Rene Descartes. 1760.

Je pense, DONC je suis......ik denk, dus ik besta.

Iets wat tegenwoordig iedereen gedachtenloos nawauwelt, veroorzaakte destijds, een kleine 250 jaar geleden nog maar...een ENORME SHOCK in het Westerse bewustzijn.
Een shock, die overigens in de islam nog voor de deur staat. Vandaar al die trammelant in die wereld. Waar de gedogmatiseerde massa-religie een hanengevecht leidt met de ratio en het individualisme...een strijd die zij onvoorwaardelijk gedoemd is te verliezen.

Zoals ook de RoomsKatholieke kerk in Europa in een eeuwenlang gevecht haar machtige invloed op de samenleving verloor, ten gunste van de Verlichting.

In feite is de islam, met haar Oud Testamenties Judees godsbeeld en (massa/Umma)mensbeeld eerder een teruggang, dan een verrijking voor het Westen. Maar universeel gezien, zal de kudde der mensheid zich moeten voegen naar het tempo van de traagste dieren.
Europa was gewoon een beetje te snel.

18-07-2007, 09:34

Citaat door aplat:
Wat ik nog vergeten ben te zeggen:

Lieden die in hun vaandel / Atavar het embleem van
Die Rote Arme Fraktion (RAF) voeren mogen per direct de trein naar Siberie nemen gelet op hun gewelddadige, criminele en negatieve cultuur.

Misschien zouden daar ook eens kamervragen over gesteld moeten worden aan vrouw Vogelaar.

Way to go Appie.....

A. rules.....

18-07-2007, 09:49

Citaat door Dezelfde:
mmmm


Om te begrijpen, wat een religie verandert aan en in een cultuur, is het wellicht het makkelijkst om je (Zuid) Afrika voor te stellen, waar voorouderverering, hekserij, betoveringen, vervloekingen, amuletten, medicijnmannen, witchdocters, etc etc nog een belangrijk ingredient zijn in de bewuste beleving van de mensen daar.

De grote religies, (waaronder ook het boedisme in Azie), hebben deze verwarrende en bedreigende gedachtenwereld, die ooit eens zowel Europa, als de Arabische wereld in de greep hielden, gezuiverd en vereenvoudigd, onder invloed van het idee van 1 god.

Religieus gesproken is wat dat betreft de Islam nét zoals de Christelijke cultuur judees-islamities, resp. judees christelijk.

Náást de beeldvorming van de geestenwereld verzorgt religie ook nog een ánder vlak..de ethiek. Ofwel de moraal.

In grote trekken vormen de door de Joodse Moses geformuleerde Tien Geboden de ethiese basis van alle culturen, omdat ze voortvloeien uit het innerlijke "geweten" van de mens.

De invloed van religie op een kultuur is dus 2 zijdig geweest.

In grote trekken kun je zeggen, dat het benauwende bijgeloof dat culturen gevangen houdt/hield verdwenen is, naast dat er zich een moreel/ethies bewustzijn heeft ontwikkeld.

Dat is de kracht van de 3 grote religies geweest.
Maar aan de ratio hebben ze weinig aandacht besteed.

In het kielzog van die opgeklaarde en vereenvoudigde geestelijke voorstellingswereld konden echter ándere denkers opstaan. En kon de ratio, als belangrijk element van de menselijke geest ERKENNING krijgen.

Die ratio was natuurlijk al bekend.
De grote griekse [B]KLASSIEKE denkers[/B], en hun invloed op zowel de christelijke als islamitiese wereld worden in dit hele verhaal vergeten.
Ook door mevrouw Vogelaar, die zoals bekend, niet al te genuanceerd is.

Het verstand, de rede, als zéér belangrijk ingredient binnen de samenleving is met de Renaissance binnen Europa althans opnieuw geboren, hetgeen het woord ook inhoudt.

De Verlichting, met haar denkers, zoals Aplat al noemt, hebben natuurlijk nu juist ervoor gezorgd, dat op het door de religie geschoonde akkertje van het bewustzijn mooie bloemen konden gaan groeien.

De reikwijdte en diepte hiervan beseffen we maar zelden.

Maar om een voorbeeld te noemen. Rene Descartes. 1760.

Je pense, DONC je suis......ik denk, dus ik besta.

Iets wat tegenwoordig iedereen gedachtenloos nawauwelt, veroorzaakte destijds, een kleine 250 jaar geleden nog maar...een ENORME SHOCK in het Westerse bewustzijn.
Een shock, die overigens in de islam nog voor de deur staat. Vandaar al die trammelant in die wereld.


Nee hoor.
De meeste mensen maken Descartes groter dan hij is.

De natuurwetenschappelijke ideeen van Descartes werden al grotendeels door Isaaac Newton weerlegt. Spinoza (die evenals Descartes in Amsterdam woonde in dezelfde buurt in dezelfde tijd) vond Descartes maar een paskwil.

De merkwaardige uitspraak van Descartes is gebaseerd op de vraag: kan men het bestaan van het denkende subject verzekeren, zolang het denkt ?
Descartes meende :Zonder mijn lichaam zou ik ook kunnen bestaan, zolang als ik maar denk.

De (onlogische) conclusie: er is geen lichaam nodig voor de geest om te bestaan, is dan ook een merkwaardige gevolgtrekking van Descartes en een typisch produkt van zijn tijd en in strijd met elke medische kennis van tegenwoordig.

18-07-2007, 10:01


Dat zijn naam nog steeds bekend is, plus zijn uitspraak....geven toch wel aan, hoe zijn uitspraken destijds belangrijk waren......hoewel het medies gesproken later achterhaald werd.

Maar afgezien van een poppetjes/namen-spel is de tendens van mijn bijdrage toch van gelijke strekking? Ik plaats de religie gewoon in het rijtje van ontwikkelingsfasen.

Een tijdje terug las ik in NRC een paginagroot artikel over dat de europese kultuur beter grieks-joods-christelijk zou kunnen worden benoemd, dan alleen judeo-christelijk.

18-07-2007, 15:12
Ik begrijp trouwens nog steeds niet, waarom niemand valt op Vogelaar's opvatting, dat de komst van de Joden in Nederland heeft gezorgd voor het joods-christelijke karakter van onze maatschappij.
Een 1ste klas miskleun.

Dat karakter komt voort uit het 1500 jaar doceren van Oude en Nieuwe testament. Door de Europese kerk.

Natuurlijk heeft de aanwezigheid van Joden onze cultuur verrijkt..talloze geleerden en wetenschappers, schrijvers etc van Joodse komaf( meestal 100% seculier overigens) staan daar garant voor.

Echter, de grote massa volksjoden heeft weinig bijgedragen aan onze cultuur.

In onze taalgebruik herinneren de wat negatieve uitdrukkingen "Jodenstreken"en "Jodenfooi", "brillejood" etc daar helaas maar al te goed aan.
We moeten wél eerlijk zijn..wat dat betreft.

Gezegden als; "zo oud als Methusalem", "Abraham weet waar ie de mosterd vandaan haalt", "Sara worden ( 50 jaar oud), "een Salomons-oordeel vellen"
"is Saul ook onder de profeten"( als iemand waarvan je het totaal niet verwacht, een bepaald gedrag vertoont), "in Adams kostuum verschijnen", of iets kan zo lekker zijn, "alsof er een Engeltje over je tong piest", "parels voor de zwijnen" "lazarus-dronken", alsmede de bekende uitroep "Jezus!", etc etc danken we dan weer aan het doceren van de Bijbelse verhalen gedurende 1500 jaar.

wat dat betreft, bewijst de oude uitdrukking "Las vegas is het Mekka van de gokwereld, EVENZEER, dat je geen islamieten in je land hoeft hebben wonen, om sporen van de Islam in je taal terug te vinden.

18-07-2007, 15:51
Wij, de overgrote meerderheid van ‘blanke autochtonen’ in Nederland en in Europa, moeten onze mentaliteit veranderen en onze angst omzetten in vertrouwen. Vertrouwen in ons zelf en in elkaar. We dienen de veranderende samenleving in Europa als een uitdaging te beschouwen want face the facts: er is geen weg terug! Angst is een slechte raadgever. Uitgaande van twee uitersten: de islamitische samenleving versus de westerse, moeten we naar elkaar toegroeien i.p.v. van elkaar af. We nemen de goede dingen van elkaar over en laten het slechte, decadente, verdorvene, primitieve, egoïstische etc. voor wat het is en proberen er met z’n allen het beste van te maken. Dat vereist een daadwerkelijke ontmoeting en een flinke scheut water bij de wijn. Uiteindelijk worden we er dan niet slechter van want we hebben elkaar nodig. Als we ons tóch laten islamiseren en degenereren tot de dictatuur van de sharia, dan hadden we waarschijnlijk niet veel om voor op te komen.

Pagina's : [1] 2