Bekijk volle/desktop versie : Kerk VS schikt zedenzaken voor half miljard euro



15-07-2007, 08:29
Kerk VS schikt zedenzaken voor half miljard euro
Uitgegeven: 15 juli 2007 07:48
Laatst gewijzigd: 15 juli 2007 08:02

LOS ANGELES - Het aartsbisdom Los Angeles betaalt vijfhonderd slachtoffers die zeggen seksueel misbruikt te zijn door geestelijken een totaalbedrag van 660 miljoen dollar (479 miljoen euro) om af te zien van hun aanklacht.

Het is hiermee de grootste schikking ooit in een zedenzaak. Dat hebben de gezamenlijke advocaten van de slachtoffers zondagochtend gemeld.

De eerste rechtzaak zou maandag beginnen. Het betreft twaalf jongens die zouden zijn misbruikt door een twee decennia terug overleden priester.

Getuigen

Als de zaak voorgekomen was, hadden de advocaten kardinaal Roger Mahony, de aartsbisschop van Los Angeles, gevraagd te getuigen. Zij hadden hem dan in de rechtszaal ter verantwoording geroepen over alle zedenzaken van de afgelopen halve eeuw.

Strafrechtelijk zijn de zaken inmiddels verjaard, maar de slachtoffers konden nog wel in civiele procedures schadevergoedingen eisen.

Schikking

Naar alle waarschijnlijkheid moet de katholieke kerk bezittingen gaan verkopen om de schikking te kunnen bekostigen. De Los Angeles Times heeft geschat dat het aartsbisdom Los Angeles onroerend goed bezit ter waarde van vier miljard dollar (2,9 miljard euro).

http://www.nu.nl/news/1154556/22/Kerk_VS_schikt_zedenzaken_voor_half_miljard_euro.h tml