Bekijk volle/desktop versie : 10 nutteloze zaken.



24-06-2007, 19:01
Tien nutteloze zaken
Ibn al-Qayyim al Jawziyyah
(uit: Al-Fawa'id)


Er zijn tien nutteloze zaken:






1.Kennis waar niet naar wordt gehandeld.
2.De daad die zowel geen oprechtheid heeft noch is gebasseerd op het volgen van de rechtgeaarde voorbeelden van anderen.
3.Geld dat wordt opgestapeld, aangezien de eigenaar er niet van geniet gedurende zijn leven en er ook geen beloning voor ontvangt in het Hiernamaals.
4.Het hart dat leeg is betreffende liefde en verlangen naar Allah, en betreffende het zoeken naar nabijheid bij Hem.
5.Een lichaam dat Allah niet gehoorzaamt en dient.
6.Houden van Allah zonder het volgen van Zijn bevelen of het zoeken naar Zijn tevredenheid.
7.Tijd wat niet wordt besteed aan het compenseren van zonden (boetedoening) of het grijpen van mogelijkheden om het goede te doen.
8.Een verstand dat denkt aan nutteloze zaken.
9.Het dienen van degenen die je niet dichtbij Allah brengen, en je niet baten in jouw leven.
10.Hopen en vrezen van degenen die vallen onder de authoriteit van Allah en in Zijn hand (liggen); terwijl hij zichzelf niet kan baten of schaden, noch dood of leven kan brengen, noch zichzelf kan opwekken.

Echter, de grootste van deze zaken zijn het verspillen van het hart en het verspillen van tijd. Het verspillen van het hart gebeurt, door het preferen van het wereldlijke leven boven het Hiernamaals, en het verspillen van tijd gebeurt door het hebben van eindeloze hoop, terwijl al het goede gevonden wordt in het volgen van het rechte pad en het jezelf voorbereiden op de ontmoeting met Allah.

Zo vreemd als het is, wanneer een dienaar van Allah een [wereldlijk] probleem heeft, dan zoekt hij hulp bij Allah, maar hij vraagt Allah nooit om zijn hart te genezen voordat het sterft ten gevolge van onwetendheid, achteloosheid, het in vervulling brengen van begeertes en door zijn betrokkenheid bij innovaties (in het geloof). Waarlijk, wanneer het hart sterft, dan zal hij nooit de gewichtigheid of impact van zijn zonden voelen.

wasalaam oe3alaikoem.

24-06-2007, 19:21


[I]MachAllah, ik kende deze![/I]

24-06-2007, 20:07
you too