hier het recept van onze liefe keukenprinscesje
Citaat door gwn_nadoria18:
Ingrediënten:
1 klein ei, gesplitst
200 gr gemalen amandelen (heel fijn gemalen)
125 gr poedersuiker
30 gr amandelschaafsel
2-3 druppels amandelaroma
1 eetlepel mazhar (oranjebloessemwater)
8-9 vellen filodeeg
extra: gesmolten boter, kaneel, poedersuiker om te bestrooien.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm licht in.
Doe het eiwit in een kom en klop het losjes met een vorm. Voeg de gemalen amandelen, poedersuiker, amandelschaafsel, amandelaroma en mazhar toe. Meng alles tot een pasta.
Verdeel het mengsel in 4 portie's en rol elke portie op een snijplank uit tot een worst van die 5 cm korter is dan de lengte van een vel filodeeg en 1 cm dik is. Als het mengsel te kleverig is om te rollen, bestrooi het dan een beetje met poedersuiker.
Pak een vel filodeeg. Bestrijk deze met wat gesmolten boter. Leg een tweede vel erop deze bestrijk je ook met gesmolten boter. Pak voorzichtig 1 amandelstaaf en leg deze er voorzichtig op en rol het op. Vorm er een spiraal van en leg hem met de naad omlaag in het midden van de spingvorm.Druk de uiteinden naar binnen om de vulling heen. Maak op deze manier meer deegslangen en vorm hiervan een grote spiraal. Als de spiraal scheurt, kun je kleine stukjes van het overgebleven filodeeg snijden, het bestrijken met gesmolten boter en over de scheuren plakken.
Smeer de mhancha nog 1x goed in met de gesmolten boter en doe er een beetje kaneel over. Bak hem op 30-35 minuten goudbruin in de oven op 180 graden.
Bestrooi hem met de extra poedersuiker en serveer hem warm.
xx De mhancha kan op op kamertemperatuur 2 dagen worden bewaard (wel afdekken met folie)
xx Je kunt er ook mini-mhancha's van maken en dan zien ze er zo uit: