Bekijk volle/desktop versie : Israëlische aanval op raketinstallaties Gazastrook



20-06-2007, 21:47
Israëlische aanval op raketinstallaties Gazastrook
Uitgegeven op woensdag 20 juni 2007 om 21:23:21

(Novum/AP) - Israëlische vliegtuigen hebben woensdag twee raketinstallaties in de Gazastrook gebombardeerd. De aanval werd uitgevoerd nadat een raket was neergekomen bij de Israëlische grensplaats Sderot, zei het leger. Het was de eerste Israëlische luchtaanval sinds de machtsovername door Hamas. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

De Israëlische minister van defensie, Ehud Barak, gaf het leger eerder woensdag opdracht sommige vluchtelingen uit de door Hamas beheerste Gazastrook toe te laten tot Israël. Het gaat kennelijk om mensen die doktersbehandeling nodig hebben.

Zo'n tweehonderd Palestijnen die naar Israël willen, bivakkeren al dagen bij de grensovergang Erez. De vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, bevinden zich in een tunnel. De omstandigheden in de tunnel, waar sanitaire voorzieningen ontbreken, zijn erbarmelijk. Barak nam zijn besluit nadat de Israëlische organisatie Artsen voor Mensenrechten naar de rechter was gestapt met de eis dat Israël vluchtelingen die medische hulp nodig hebben helpt. Volgens de organisatie zijn vijftien Palestijnen in de tunnel er zo slecht aan toe dat hun leven gevaar loopt. De rechter doet maandag uitspraak.

"Israël heeft de verantwoordelijkheid, aangezien het Israël was dat de grensovergangen heeft gesloten. Het heeft de verantwoordelijkheid een oplossing voor deze patiënten te vinden", zei de arts Ran Yaron woensdag voor de Israëlische radio. Vijf bij schietpartijen gewond geraakte Palestijnen zijn reeds tot Israël toegelaten. Zo'n negentig Oekraïners, zeventig Russen, een zevental Wit-Russen en tientallen mensen met andere nationaliteiten mochten de Gazastrook eveneens verlaten.

Het Israëlische leger stuurde woensdag tanks en pantservoertuigen de grens met de Gazastrook over, kennelijk om een aantal Israëlische militairen te ontzetten die door militante Palestijnen waren ontdekt en onder vuur genomen terwijl zij undercover opereerden in het dorp Karara in de Gazastrook. Bij daarop volgende gevechten kwamen vier Palestijnen om het leven. Volgens het leger waren de Israëlische militairen in de Gazastrook om wapensmokkel tegen te gaan. Ook trok het leger woensdag voor zonsopgang het dorp Kfar Dan op de Westoever binnen, met de bedoeling een aantal gezochte Palestijnen te arresteren. Daarbij kwam het tot een vuurgevecht dat aan twee van de gezochte Palestijnen het leven kostte.

Mahmoud Zahar, de man die naar wordt aangenomen het Hamas-bewind in de Gazastrook aanvoert, zei woensdag dat Hamas bereid is een staakt-het-vuren overeen te komen met Israël, maar dat de groep niet zal optreden als beschermer van de Israëlische grens. Volgens Zahar is Hamas in staat raketaanvallen vanuit Gaza op Israël te voorkomen.

Met de machtsovername van Hamas in de Gazastrook hebben de Palestijnen twee rivaliserende regeringen gekregen: die van Hamas in de Gazastrook en die van Fatah, met de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan het hoofd, op de Westoever. Binnen de internationale gemeenschap is feitelijk alleen steun voor de regering van Abbas. Een Hamas-functionaris in Syrië heeft woensdag voorgesteld een geheel nieuwe regering te formeren, geheel bestaande uit technocraten die noch aan Fatah, noch aan Hamas zijn gelieerd.

In een ongekend felle speech bekritiseerde Abbas de machtsovername van Hamas woensdag. Hij sprak er schande van dat nationale symbolen als de woning van wijlen Yasser Arafat zijn aangevallen en noemde Hamas-leden 'moordzuchtige terroristen'. Ook beschuldigde Abbas Hamas ervan een eigen koninkrijkje te willen stichten in Gaza en daarmee de nationale Palestijnse zaak te verkwanselen.

De Israëlische premier Ehud Olmert en Abbas zullen elkaar volgende week voor een bespreking treffen. Dat heeft een Palestijnse functionaris woensdag gezegd. Ook Olmerts medewerkers bevestigden dat de twee elkaar zullen ontmoeten, maar zeiden dat daarvoor nog geen datum vastgesteld was. De machtsgreep van Hamas in de Gazastrook zal naar verwachting bij een eventuele ontmoeting boven aan de agenda staan.

Olmert sprak dinsdag in de Verenigde Staten met president George Bush en zegde hem toe dat hij Abbas zijn volledige medewerking zal verlenen. Een medewerker van Abbas, Yasser Abed Rabbo, zei dat tijdens de geplande ontmoeting ook zal worden gesproken over mogelijkheden om het vredesproces weer op gang te brengen. Dat proces kwam stil te liggen nadat eind 2000 gevechten tussen Israël en de Palestijnen waren uitgebroken.

Inmiddels gonst het van de geruchten dat de Britse premier Tony Blair zich na zijn aftreden - volgende week woensdag - zal gaan toeleggen op vrede in het Midden-Oosten. Bush heeft daarover met Blair van gedachten gewisseld en het Witte Huis prees woensdag de betrokkenheid van Blair bij het vredesproces. Blairs kantoor weigerde commentaar.

http://buitenland.nieuws.nl/467373/Israelische_aanval_op_raketinstallaties_Gazastrook