Bekijk volle/desktop versie : Mooie column over een club in verval



16-06-2007, 04:41

Citaat door RevolutionarSur:
Column: Superlatieven hebben Barça geen goed gedaan

http://www.voetbalonline.nl, 15 juni 2007 15:01 - Het is nog te vroeg om te dansen op het graf van Barcelona, maar de kans dat de trots van Catalunya komende zondag wordt gehuldigd als de kampioen van Spanje lijkt klein. In de afgelopen weken heeft de ploeg van Frank Rijkaard alle facetten van haar seizoen nog een keer in de praktijk gebracht. Twee keer gaf ze een zekere thuiszege in de slotfase uit handen, een keer won ze totaal onverdiend in de laatste minuut, maar de demonstratie bij Atletico Madrid (een 6-0-zege) geeft aan dat dit team van uitzonderlijke klasse kon zijn. Dit seizoen is voor de Catalanen vooral het jaar van de gemiste kansen. Voorzitter Laporta zei in Monte Carlo dat zijn club dit seizoen alle records zou breken door zes hoofdprijzen (de Copa Catalunya telde hij terecht niet mee) te winnen. Hij had toen net de eerste (de Spaanse Supercup) al binnen. Inmiddels hebben Sevilla, Internacional Porto Alegre, Liverpool en Getafe Barcelona al van vier hoofdprijzen afgehouden en een Real Madrid, dat met horten en stoten in het wiel van Barça om er op het beslissende moment overheen te duiken, kan Barça zondag totaal frustreren.

Alleen Mallorca kan het seizoen van Barcelona (een beetje) redden, maar zelfs de monsterpremies die vanuit Catalunya aan de eilandbewoners in het vooruitzicht zijn gesteld kunnen het falen van de vorig jaar zo gelauwerde ploeg niet maskeren. In feite was dit seizoen al mislukt toen een relatief onbekende club uit Brazilie, Inter, Barcelona de kans ontnam om zich tot de beste club van de wereld te laten uitroepen. Maar vooral de pijnlijke nederlagen tegen Sevilla en Getafe zullen de socios niet snel vergeten. En in de kantlijn zullen ze lezen dat Barcelona alleen al tegen Valencia, Real Madrid en Espanyol in dit seizoen maar liefst vijftien hebben ingeleverd.

Zo’n club zou eigenlijk geen kampioen mogen worden, daar zijn ze het aan de Ramblas ook wel over eens. Veel mensen hadden Sevilla de titel wel gegund, maar die club deed nou net niet wat Real Madrid wel deed: profiteren van de misstappen van Barça.

Nog pijnlijker was de vroege uitschakeling in de Champions League, omdat dit geen incident was. In vier seizoenen onder Rijkaard speelde Barcelona maar een kwartfinale op Europees niveau. De uitzondering was dat ene jaar waarin het wel lukte. Veel boodschappers van Barcelona, die zoveel superlatieven in de afgelopen jaren over Barcelona smeten dat de neutrale kijker er onpasselijk van werd, zullen dit vaststaande feit graag negeren en hun tong nog liever inslikken dan er melding van maken. En dan had Barca dit seizoen gewoon mazzel dat de Zwitser Bussacca tegen Werder Bremen de weg plaveide naar de tweede ronde door als een echte G-14-fluiter in de eerste helft een richting op te fluiten. Men zou bijna vergeten dat Barcelona in het ene jaar dat het wel de kwartfinale haalde naar de beker werd geloodst op basis van vooral flagrante arbitrale blunders. Men had er vrede mee omdat Barcelona ook heel mooi voetbal speelde, maar door alle lofredes gingen de sterren (op Messi en Eto’o na) zo naast hun schoenen lopen, dat zelfs Rijkaard die niet meer in het gareel kreeg. Toch was Barcelona in de afgelopen jaren nooit zo goed als AC Milan in de halve finale tegen Manchester United (of het moet de memorabele 3-0 bij Real Madrid zijn geweest). In dit seizoen mag Barcelona tot de laatste speeldag hopen op een niet verdiende landstitel dankzij ten minste twaalf arbitrale fouten in het voordeel van de Catalanen (b.v. in de thuiswedstrijden tegen Sevilla en Zaragoza) en die waanzinnige gelijkmaker van Lionel Messi tegen Real Madrid. Laat Barcelona die goal maar koesteren, want het maskeert nog een groot deel van de malaise.
.