Bekijk volle/desktop versie : Ook zonder ijsberg zou de Titanic zijn gezonken



10-06-2007, 18:28
Het was een ijsberg die een einde maakte aan de "maiden voyage" van de Titanic, dat weten alle fans van Leonardo di Caprio en Kate Winslett.

Maar volgens een Amerikaans onderzoek was niet dat ijs, maar wel het ontwerp van het schip de werkelijke schuldige. Want nieuw onderzoek toont aan dat het luxeschip structureel zo kwetsbaar was, dat het bij de minste storm in moeilijkheden zou zijn gekomen.

"Onzinkbaar", dat was de Titanic volgens alle kenners toen die in het voorjaar van 1912 haar eerste tocht over de Atlantische Oceaan maakte. Niet dus, want de Titanic werd 's werelds beroemdste rampenschip en haar ondergang vormde eind vorige eeuw de inspiratiebron voor de grootste Hollywood-kaskraker aller tijden. Alles draaide daarbij rond de ijsberg waar het schip tegenaan voer, waardoor water de kapotte romp binnendrong, het schip begon te kantelen en uiteindelijk, in een hoek van 45 graden uit het water stekend, in tweeën brak en zonk.

Dat laatste blijkt nu helemaal niet te kloppen. Een onderzoeksproject dat werd uitgevoerd door een Amerikaanse documentaire filmmaatschappij en het tv-kanaal History Channel, ontdekte namelijk dat de Titanic brak toen het nog slechts in een hoek van 10 graden uit het water stak - en dat kan al gebeuren bij een zware storm. Dat bracht onderzoeksleider Rushmore DeNooyer tot de vaststelling dat "de omstandigheden waarin het schip ten onder ging vergelijkbaar waren met die tijdens een zware storm. Dat lijkt erop te wijzen dat het schip structureel gewoonweg niet sterk genoeg was."

Hiermee worden eerdere aanwijzingen bevestigd die onderzoekers twee jaar deden toen ze stukken van het wrak ontdekten die nog niet eerder waren gevonden. Daardoor kon voor het eerst de hoek waarbij het schip doormidden brak precies worden gemeten. Tijdens dit onderzoek bleek voorts dat het schip, na tegen de ijsberg te zijn gevaren, veel minder lang bleef drijven dan tot dusver werd gedacht, waarmee de kans op redding van de opvarenden merkelijk kleiner werd.

bron: gazet van antwerpen

11-06-2007, 10:16


Mensen..get a life... en focus je eens op de toekomst in plaats van tijd, geld en moeite te stoppen in iets dat 100 jaar geleden is gebeurd.
Zit misschien iets in voor titanic 2