Bekijk volle/desktop versie : Opnieuw zelfmoord in Guantanamo



01-06-2007, 14:14
Een Saudische Guantanamo-gevangene is woensdag dood in zijn cel gevonden. Volgens het Amerikaanse leger heeft hij waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Eerder pleegden al drie gevangenen zelfmoord in Guantanamo, de Amerikaanse marinebasis op Cuba waar de Verenigde Staten 'vijandelijke strijders' vasthouden.



De identiteit van de Saudiër is niet bekendgemaakt. De advocate Julia Tarver Mason, wier kantoor acht Saudische Guantanamo-gevangenen vertegenwoordigt, zei tevergeefs te hebben geprobeerd uit te zoeken of de dode man een van haar cliënten was. Ze zei dat de VS dergelijke sterfgevallen zou moeten voorkomen, aangezien zij de verantwoordelijkheid dragen voor de gevangenen. Andere advocaten noemden de zelfmoord van de Saudiër een wanhoopsdaad. Veel Guantanamo-gevangenen zitten al jaren vast zonder precies te weten waarom en zonder te worden berecht of zelfs maar aangeklaagd. De gevangenen zitten tot 22 uur per dag in afzondering in hun cel.

Het hoofd van het in New York gevestigde Centrum voor Constitutionele Rechten, Michael Ratner, zei dat 'vijfeneenhalf jaar wanhoop zonder wettelijke uitweg' sommige gevangen ertoe zet zichzelf van het leven te beroven. Mark Falkoff, lid van een advocatenteam dat zeventien Jemenitische gevangenen vertegenwoordigt, zei dat de zelfmoord gezien de omstandigheden in Guantanamo verwacht kon worden.

"We hebben steeds gezegd dat die jongens zouden proberen zelfmoord te plegen en dat is wat hier lijkt te zijn gebeurd. Het is ongelofelijk triest en het zou niet gebeuren als ze voor de rechter zouden mogen verschijnen."

Bijna een jaar geleden hingen twee Saudiërs en een Jemeniet zichzelf in Guantanamo op aan lakens.

http://buitenland.nieuws.nl/464385/Opnieuw_zelfmoord_in_Guantanamo