Bekijk volle/desktop versie : Denemarken: een voorbeeld voor de burger



01-06-2007, 08:00
Denemarken: een voorbeeld voor de burger[/SIZE]

AMSTERDAM - De Deense minister van Gezondheidszaken staat flink onder druk. De afgelopen maanden zette Lars Løkke Rasmussen de ene na de andere campagne in gang om ongezonde Denen van de sigaretten en vette happen af te brengen. Zelf is de minister niet alleen kettingroker, maar leeft hij ook nog eens op hotdogs, hamburgers en bier. De Deense krant die de bonnetjes van de minister bestudeerde en zijn consumptiepatroon in kaart bracht, kreeg ervan langs. De minister liet weten een razend druk leven te leiden, waar hotdogs een noodzakelijk kwaad van uitmaken.

Rasmussen is de laatste in een reeks publieke figuren die de laatste tijd in Denemarken ter verantwoording zijn geroepen. De Deense minister van Gezinszaken kwam klem te zitten toen ze, met het oog op het dalende geboortecijfer, Denen opriep om drie in plaats van twee kinderen te nemen. Vooral vrouwen werden opgeroepen hun perfectionistische drang op te geven. De minister, die zelf geen kinderen heeft, reageerde verbaasd toen ze vervolgens heel Denemarken over zich heen kreeg.

Ook de vroegere minister van Emancipatie- en Consumentenzaken raakte in de problemen en werd zelfs gedwongen af te treden. Verschillende malen had ze de Deense consument op de gevaren van dure leningen gewezen. Zelf raakte ze uiteindelijk in een rechtszaak verwikkeld omdat ze de betaling van een dure designbank bleef uitstellen. De aanmaningen van de meubelfabrikant waren haar niet opgevallen omdat haar man thuis de financiële zaken regelde.

Ook in Brussel moest EU-commissaris Kyprianou, die zich inzet voor een Europese donorkaart, deze week toegeven zelf geen donorcodicil te hebben ingevuld. Het eten van hotdogs, het opvoeden van kinderen, het aangaan van leningen en het tekenen van donorkaarten, het zijn allemaal uiterst individuele keuzes.

Toch is het zo dat publieke figuren elke geloofwaardigheid en overtuigingskracht verliezen wanneer ze op de bres gaan staan voor een norm waaraan ze zelf niet voldoen. Willen ze serieus genomen worden, dan zullen ze meer discipline moeten tonen.

[SIZE="1"]Bron: http://www.nieuwsfeit.nl

01-06-2007, 08:05


MEER DIScipline ....


Amen !!!


wat je zelf niet wilt..doet dat ook een andere niet aan