Bekijk volle/desktop versie : Sport maakt kinderen slimmer



01-06-2007, 07:11
Sport maakt kinderen slimmer
Uitgegeven: 31 mei 2007 20:59


Citaat:


DEN HAAG - Sporten heeft een positieve ontwikkeling op de hersenfuncties van kinderen. Dat was een opvallende conclusie van de donderdag door sportkoepel NOCNSF en de KNVB georganiseerde bijeenkomst in Den Haag met als thema Jeugd en Sport.

Ook is sport goed voor de gezondheid, weerstand, sociale contacten, fitheid en integratie. Dat was al veel vaker benadrukt.

Chris Visscher, van de Universiteit Groningen, gaf aan dat wetenschappelijk is bewezen dat er een relatie is tussen sportprestaties en prestaties op school. "Het aantal toptalenten in de sport dat op het VWO zit bedraagt 38 procent. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde."

Doelen

Uit onderzoek bleek dat de sporttalenten ook op andere gebieden goed scoren. Daarbij moet worden gedacht aan zaken als het oplossen van problemen, het stellen (en uitvoeren) van doelen, het monitoren en efficiënt handelen.

Scoren

Volgens Visscher is het onmiskenbaar dat het beoefenen van sport een positieve invloed heeft.

"Kinderen die op dat gebied actief zijn scoren ook op andere fronten beter. Ze kunnen beter rekenen. Beweging is ook van invloed op de cognitieve vaardigheden. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan."

Dementie

Sporten, kortom, stimuleert de ontwikkeling van de hersenen. Visscher: "Uiteindelijk hoeven daardoor minder kinderen naar het speciaal basisonderwijs. Dat bespaart de overheid ook nog eens zeer veel geld."

"Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat sporten op jeugdige leeftijd bepaalde vormen van dementie voorkomt. Ik zou de overheid daarom adviseren te investeren in sport."

http://www.nu.nl/news/1097137/91/Sport_maakt_kinderen_slimmer.html


Dus : trek die suffe lange onderbroeken en andere knellende kledij maar snel uit en ga wat aan lichaamsbeweging doen.

Spreid de armen en strek de benen. Buig voorover, en weer terug.
HOPLA 1 2 3.

En begin er vooral mee als je kids nog klein zijn.


Mens sana in corpore sano

(a healthy mind in a healthy body)

01-06-2007, 07:17


Nou ja, als je ziet wat er soms in een fitnesszaal binnenkomt.
Een klas schoolkinderen die bezig zijn met zich moe te maken door hun best te doen zich niet moe te maken, je krijgt er medelijden mee.
Ze stappen op een loopband om vervolgens met enorme snelheid van 4 kpu er vanonder door te gaan, ondertussen de laatste nieuwtjes uit teenagerland uitwisselend.

01-06-2007, 07:19

Citaat door rijmaran:
Nou ja, als je ziet wat er soms in een fitnesszaal binnenkomt.
Een klas schoolkinderen die bezig zijn met zich moe te maken door hun best te doen zich niet moe te maken, je krijgt er medelijden mee.
Ze stappen op een loopband om vervolgens met enorme snelheid van 4 kpu er vanonder door te gaan, ondertussen de laatste nieuwtjes uit teenagerland uitwisselend.


Inderdaad .


01-06-2007, 07:23

Citaat door aplat:
Inderdaad .


Daarom ook is de helft van de Europeanen te zwaar.
En dat zal er niet zo direkt op beteren.
Mens sana in corpore sano....
Lichaamsbeweging is het beste middel om je gewicht onder controle te houden, en ook de geest is ermee gebaat.

01-06-2007, 07:23


Maar, eens was er hoop. Met name voor allochtonen.

Ben benieuwd wat er van dat beleid terecht is gekomen overigens, en van die 65 miljoen.

65 miljoen euro voor sport voor allochtonen


Citaat:


Persbericht, 22 februari 2006

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken & Integratie) en staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben vandaag met een aantal sportbonden (waaronder de KNVB) en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een overeenkomst getekend op het gebied van sport, integratie en allochtone jongeren.

Verdonk en Ross trekken de komende jaren 65 miljoen euro uit, waarmee de sportbonden en de gemeenten jongeren aan het sporten moeten krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe vormen van sport in georganiseerd verband te introduceren. De deelname van allochtone jongeren blijft fors achter bij die van Nederlandse jongeren. Met name allochtone meisjes weten de weg naar de sportclub niet te vinden.

Sport kan een bijzondere betekenis hebben voor de onderlinge verbondenheid en de binding met de maatschappij. Bij het aanleren van bijvoorbeeld respect, discipline, sociale vaardigheden of zelfbeheersing is sport een uitstekend hulpmiddel.

Minister Verdonk is van mening dat sporten mensen nader tot elkaar brengt. Samen sporten door allochtone en autochtone jeugd bevordert de integratie.

Met het programma Meedoen allochtone jeugd door sport worden er in de periode 2006-2010 een aantal resultaten nagestreefd, waaronder:

• inlopen van achterstand sportdeelname allochtone jeugd;
• inzetten van 500 sportverenigingen en sportscholen bij begeleiding allochtone jeugd;
• extra aandacht aan zorgtrajecten (jeugdzorg, jeugdhulpverlening en reïntegratietrajecten.
Tijdens de bijeenkomst gaf Ross aan optimistisch te zijn over dit programma:
“over vijf jaar kunnen we hopelijk tegen elkaar zeggen dat de resultaten zijn bereikt die we met z’n allen voor ogen hebben


http://www.minvws.nl/persberichten/ds/2006/sport-voor-allochtonen.asp


01-06-2007, 09:01
Jonge kinderen zitten veel te lang achter een computer.

Ze komen veel te weinig buiten om te spelen of te sporten.