Bekijk volle/desktop versie : Wrak bomauto uit Bagdad op het Leidseplein A'dam



30-05-2007, 18:21
Wrak bomauto uit Bagdad op het Leidseplein A'dam[/SIZE]

(War on Error) - Aanstaande zondag wordt het wrak van een bomauto uit Bagdad tentoongesteld op het Leidseplein in het kader van de manifestatie War on Error. Door problemen in Irak kon het wrak niet eerder naar Amsterdam komen.



De actie wil de vraag opwerpen of het nog mogelijk is om empathie op te brengen voor een oorlog die is gereduceerd tot kleine berichtjes in de krant.

Joost Janmaat van Partizan Publik is twee maanden bezig geweest om het wrak naar Nederland te halen. Voortdurend moesten er problemen worden opgelost, van inpakkers die wegbleven omdat het niet veilig was op straat, tot een niet functionerende bureaucratie.

“Hoe meer symbolische waarde wij aan het wrak toekenden, hoe meer politieke betekenis het kreeg voor mensen in Irak”, aldus Janmaat. Nabestaanden van slachtoffers wilden graag ‘hun’ wrak beschikbaar stellen, als manier om tenminste nog enige genoegdoening te krijgen voor wat ze is overkomen.

“Sommigen wilden het liefste tien wrakken naar Nederland sturen, alsof de betekenis daardoor groter zou worden”. Het wrak dat naar Amsterdam komt is afkomstig van de aanslag op de boekenmarkt in Bagdad op 5 maart.

“Het ging om een gemengde wijk, om dat woord maar te gebruiken. Er zat geen politiek doel achter, het was geen poging om verschillende groepen tegen elkaar uit te spelen. In feite was het een aanslag op Bagdad zelf, en dan met name op het culturele leven”.

Inmiddels is het gelukt om het wrak uit Bagdad te krijgen. Momenteel bevindt het zich in Syrië. Zondag zal het om half vier op het Leidseplein worden geplaatst. Femke Halsema (GroenLinks), schrijvers Abdel Kader Benali en Chris Keulemans, kunstenaar Jonas Staal en vredesactiviste Naglaa el Hajj zullen commentaar geven.

Oorspronkelijk was de actie voor vrijdag gepland, maar door de logistieke problemen in Irak moest ze worden uitgesteld.

[SIZE="1"]Bron: http://www.nieuwsfeit.nl