Bekijk volle/desktop versie : Sharia moet beslissen over moslima die zich bekeerde in Maleisië



30-05-2007, 10:18
De hoogste Maleisische rechtbank heeft de zaak van een tot het christendom bekeerde islamitische vrouw doorverwezen naar de islamitische rechtbank. De vrouw wil dat de overheid haar inschrijft als christen, maar volgens de federale rechtbank moet de sharia-rechter hierover beslissen.

"Afvalligheid gaat de islamitische wetten aan en valt onder de jurisdictie van de sharia-rechtbank. Civiele rechtbanken mogen zich daar niet mee bezighouden", zo luidde het oordeel van de Maleisische opperrechter.

Eén rechter van de federale rechtbank schaarde zich achter de vrouw en noemde het onredelijk om haar zaak naar de sharia-rechter te verwijzen, omdat die haar mogelijk zal straffen. Op afvalligheid staan onder de islamitische wet een boete en gevangenisstraf. De vrouw, die na haar bekering haar naam van Azlina Jailani heeft gewijzigd in Lina Joy, heeft aangevoerd dat de sharia niet op haar kan worden toegepast, omdat ze geen moslim meer is.

Mensenrechtenactivisten hadden vooraf gezegd dat niet-moslims zich waarschijnlijk nog sterker dan al het geval is gediscrimineerd zullen voelen, als de rechter het verzoek van de vrouw zou afwijzen. Moslims zijn in Maleisië in de meerderheid, maar christenen, boeddhisten en hindoes vormen aanzienlijke minderheden. Het recht op godsdienstvrijheid is opgenomen in de Maleisische grondwet, maar sharia-rechtbanken hebben moslims tot nu toe geen toestemming gegeven zich te bekeren tot een andere godsdienst.

De 42-jarige Joy is nadat ze in 1998 was gedoopt verstoten door haar familie en haar baan als vertegenwoordigster in computers kwijtgeraakt, omdat klanten dreigden weg te lopen. Begin vorig jaar doken zij en haar katholieke vriend onder, omdat ze bang waren het slachtoffer te worden van geweld door islamitische extremisten. (novum/hln)



http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_476489.html?wt.bron=RSS

30-05-2007, 11:10


er is geen dwang etc.....



ahum....



ahum....

30-05-2007, 11:55
Nou en nu kijken wat de sharia hiervan gaat zeggen.

en trouwens ze hoeft toch nergens voor te vrezen.

er vormen daar ook christelijke, en boedhisten en katholieken, joden. anders was iedereen voortvluchtig.