Bekijk volle/desktop versie : Marokkaanse jongeren bijten van zich af



29-05-2007, 20:50
Marokkaanse jongeren bijten van zich af

http://www.ad.nl/rotterdam/article1402166.ece
ROTTERDAM - In hun rap bedienen de jongeren de politici die hen afschilderden als criminele hangjeugd die gesubsidieerd op vakantie mag, nog even van repliek.

,,We hebben nooit gebotst met de politie. De kennis die we opdoen is onze munitie. Wij zijn niet zoals jullie ons zien.

De boodschap is duidelijk. De jongeren uit Feijenoord en Charlois en die met subsidie op reis zijn geweest naar Marokko om meer milieubewustzijn te krijgen, hebben het helemaal gehad met politici die maar wat roepen zonder de feiten te kennen. De commotie over de trip, waarbij onder meer vlinders werden gevangen, heeft deze zogenoemde atalanta-jongeren (atalanta is een vlinder) echter ook voordeel opgeleverd, weet deelnemer Jamal. ,,We krijgen nu veel gratis publiciteit die we kunnen gebruiken om mensen te vertellen over klimaatverandering.

De atalantajongeren presenteerden zich het afgelopen weekeinde tijdens het Dunyafestival in de Maasstad. Hier vertelden zij het publiek over hun reis en hun activiteiten om het milieubewustzijn bij leeftijdgenoten te vergroten.

Tijdens hun verblijf in Marokko hebben de jongeren de natuur en de mogelijkheden voor ecotoerisme in Nador onderzocht. De bevindingen van deze reis staan in een boekje dat kan worden gelezen als een reisgidsje voor toeristen die buiten de gebaande paden op vakantie willen.

De eerste exemplaren van het boekje werden dit weekeinde overhandigd aan vertegenwoordigers van de ’alternatieve’ reisorganisaties Baobab en SNP. Deze zien veel mogelijkheden voor ecotoerisme naar Nador. ,,Dat is mooi want de mensen in Nador krijgen hiermee een bron van inkomsten maar óók een reden om de natuur te beschermen, zegt atalantadeelneemster Deborah Flantua.

De komende weken gaan de jongeren vooral voorlichting geven aan leeftijdgenoten. Jamal: ,,Je moet het normaal vertellen, straattaal spreken, herkenbare voorbeelden gebruiken. Ik kom zelf in een streek in Marokko waar het nu dor en droog is. Maar mijn opa weet dat het er vroeger groen was. Dat zijn dus de effecten van klimaatverandering.’’