Bekijk volle/desktop versie : mivd in de fout in irak.



29-05-2007, 07:54
DEN HAAG - De MIVD verhoorde zelfstandig verdachten van terrorisme in Zuid-Irak en schond daarmee in 2003 de instructies van het Britse opperbevel. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst wilde een informatiepositie opbouwen. De Britten wilden de verdachten zelf het eerst horen.

Dat zegt Misha Geeratz, sinds augustus 2003 de juridische rechterhand van commandant Swijgman van de Nederlandse troepen in de zuidelijke provincie Al Muthanna.

De Britten wilden niet dat de Nederlanders gevangenen aan een verhoor onderwierpen; dat was hún taak. Tegenover de Volkskrant verklaart Geeratz: ‘De MIVD wilde verdachten verhoren. Ik heb gezegd: dat mogen we niet. De Britten wilden dat wij, zoals afgesproken, verdachten afleverden met wie niets was gedaan. Maar de MIVD’ers wilden toch zo veel mogelijk zelf informatie uit ze halen.’ Geeratz werd op enig moment bij de verhoren geweerd.

Een onafhankelijke commissie, eind vorig jaar ingesteld na berichten over mogelijk wangedrag, legt momenteel de laatste hand aan haar rapport. De Volkskrant schreef destijds over het opzetten van skibrillen bij verdachten, het natgooien met water en het produceren van lawaai.

De toentertijd hoogste jurist op het ministerie van Defensie, Seerb Ybema, velde in 2004 een uiterst kritisch oordeel over deze verhoormethoden. NRC Handelsblad citeerde dit weekeinde uit het interne stuk: ‘Het gebruik van geluid op een wijze die de normale nachtrust verstoort, staat op gespannen voet met internationale mensenrechten’. Diezelfde kwalificatie gebruikt hij voor het gebruik van water als strafmaatregel.

Volgens de NRC kreeg toenmalig Defensieminister Henk Kamp van MIVD-chef Bert Dedden in mei 2004 foto’s te zien van Irakezen tijdens de gewraakte verhoren. Dedden zegt in de NRC dat hij het kort na het Abu Ghraib-schandaal raadzaam vond Kamp van deze foto’s in kennis te stellen.


bron

29-05-2007, 08:02


wauw, ik loop er nog helemaal van te shaken