Bekijk volle/desktop versie : Koe ontdekt die magere melk geeft



28-05-2007, 21:12
Onze zuiderburen komen met opmerkelijk
gezondheidsnieuws uit Auckland: er is een
koe ontdekt die gezondere melk geeft en
waaraan men (nog) niet geprutst heeft.

Bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_474205.html


Citaat:
'Melk', zo kon je generaties lang horen, 'is goed voor elk'. Tot bleek dat deze 'witte motor' niet uitsluitend positieve eigenschappen heeft, maar ook minder goede punten. Teveel verzadigde vetten bijvoobeeld, die slecht zijn voor het hart.

Vandaar de opkomst van magere melk die van het meeste vet is ontdaan. Nu meldt de Sunday Times dat die gezonde magere melk voortaan ook zonder ingrepen in de fabriek kan worden geproduceerd.

Lagere variant populair
De tijd dat melk nog uitsluitend in flessen werd verkocht en dat de hals van zo'n fles vol zat met romig melkvet ligt al enkele decennia achter ons. Momenteel heeft de supermarktbezoeker de keuze tussen drie soorten melk: met vet, met minder vet en met bijna geen vet. En omdat we allemaal bang zijn voor hartproblemen en dus voor verzadigde vetzuren, goeit de populariteit van die laatste, magere, variant.

Marge
Maar nu is er Marge: een op het eerste zicht gewone, zwart-witte, Friese koe die in 2001 werd 'ontdekt' door wetenschappers van het biotechnische bedrijf ViaLactia in Nieuw Zeeland. Zij onderzochten de melk van miljoenen koeien en zagen bij Marge dat uit haar uiers pure gezondheid stroomde. Veel onverzadigde vetzuren bijvoorbeeld, die het menselijk hart niet bedreigen. Ook veel Omega-3, goed voor de hersenfuncties. En evenveel proteïne als in 'ouderwetse' koemelk. Als klap op de vuurpijl kan van Marge's melk boter worden gemaakt die, zoals veel bewerkte margarines, recht uit de koelkast op de boterham kan worden gesmeerd.

Genetisch
De vorsers van ViaLactia lieten Marge kalveren en stelden tot hun grote tevredenheid vast dat haar nageslacht melk gaf met dezelfde goede eigenschappen. Dat vormde de aanzet tot onderzoek waarin al zo'n 70 miljoen euro werd geïnvesteerd en dat neerkomt op een zoektocht naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de wondermelk. Onderzoeksleider Klaus Lehnert verwacht dat dit genetische geheim op korte tijd zal worden ontsluierd en dat vervolgens via genetische structuuraanpassingen volle melk zonder gezondheidsnadelen kan worden geproduceerd. Nog even geduld: tegen 2011 hopen de vorsers in Auckland hun eerste kudde 'magere melk-koeien' in de weide te hebben. (belga/hln)

28-05-2007, 21:37


Nog 50 jaar verder en ze bouwen er kieuwen op zodat ze in de noordzee kunnen grazen.....

28-05-2007, 21:50
Ik heb liever de chocolademelkkoe




Of de beloofde koe met de gouden horens

Of een koe die je makkelijk bij de horens kan vatten

Of een koe die weet hoe ze een haas kan vangen

Of een ouwe koe die niet in de sloot valt

Of een koe waar geen vlekje aan zit

Of een koe die niet vergeten is dat ie een kalf is geweest





28-05-2007, 21:51
Vertrouw het toch niet helemaal

28-05-2007, 23:00



Citaat door ElSnorro:
Vertrouw het toch niet helemaal

'k Heb ook ernstige twijfels bij deze "ontdekking".
Zou zomaar een bijproduct kunnen zijn van het
kweken van koeien die "medicinale melk" geven.