Bekijk volle/desktop versie : 'Moslims Amerika beter aangepast dan in Europa'



28-05-2007, 14:55
'Moslims Amerika beter aangepast dan in Europa'

Europese moslims keuren zelfmoordaanslagen op burgers twee keer zo vaak goed als Amerikaanse. En in Amerika is er nauwelijks een verschil in inkomen tussen moslims en niet-moslims.

Amerikaanse moslims: aanpassen loont
Dat blijkt uit een onderzoeksrapport (volledig, samenvatting) van het Amerikaanse Pew Research Center. Van de Amerikaanse moslims zegt 78 procent dat een zelfmoordaanslag nooit te rechtvaardigen is, tegen bijvoorbeeld 64 procent van de Franse moslims.

Hard werken
Amerikaanse moslims - in totaal zijn het er 2,35 miljoen - tonen zich tevreden over de maatschappij waarin zij leven en denken dat hard werken daaraan bij heeft gedragen.

Twee van de drie Amerikaanse moslims vindt dat moslim zijn en leven in een moderne maatschappij goed samengaan, terwijl Europese moslims veelal te kennen geven dat ze moeite hebben om die twee te verenigen, zo bleek uit een vergelijkbaar rapport (volledig, samenvatting), een jaar geleden.

'Wat opvalt, is het grote succes van de Amerikaanse moslims. Dat hebben ze bereikt door zich aan te passen aan de sociaal-economische omstandigheden van Amerika,’ aldus onderzoeksmedewerker Amany Jamal tegen de Washington Post.

Aanpassen
Amerikaanse moslims adviseren nieuwkomers dan ook zich aan te passen aan de Amerikaanse gewoonten in plaats van zich af te zonderen. In tegenstelling tot Europese moslims voelen Amerikaanse zich meer verbonden met hun nieuwe land. De helft voelt zich eerst Amerikaan, dan moslim.

Ondanks de relatieve gematigdheid van de Amerikaanse moslims, zijn er sporen van sympathie voor moslim-extremisme. ‘Vooral onder Afrikaanse en jonge moslims,’ zegt onderzoeksleider Andrew Kohut.

Maar de sympathie voor extremisme geldt slechts het doel; het middel -geweld- wordt meestal van de hand gewezen. In Amerika vormen moslims een kleine 2 procent van de bevolking, in Europa ligt dat rond de 5 procent.

Door Jochem Meijer, woensdag mei 2007, Elsevier

http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/artikel/asp/artnr/153637/index.html

28-05-2007, 14:59


Misschien heeft dit ermee te maken dat de moslims in Amerika voornamelijk de eigen bevolking zijn, dus niet geïmporteerde moslims maar bekeerde. Ik kan het fout hebben overigens. En hoe kunnen ze zich nou eerst Amerikaan voelen en daarna pas moslim?

28-05-2007, 15:04

Citaat door Hicham@Tanger:
Misschien heeft dit ermee te maken dat de moslims in Amerika voornamelijk de eigen bevolking zijn, dus niet geïmporteerde moslims maar bekeerde. Ik kan het fout hebben overigens. En hoe kunnen ze zich nou eerst Amerikaan voelen en daarna pas moslim?



het zijn bijna allemaal libanezen, egyptenaren en palestijnen ik heb ook veel familie daar