Bekijk volle/desktop versie : Amerikaanse luchtbrug ondersteunt Libanese troepen



26-05-2007, 13:24
Amerikaanse luchtbrug ondersteunt Libanese troepen[/SIZE]

In Libanon zijn zaterdag drie Amerikaanse vliegtuigen met militaire ondersteuning geland. Volgens lokale media bestaat deze ondersteuning uit munitie, kogelwerende vesten en helmen, en nachtzichtapparatuur. De vliegtuigen maken deel uit van een luchtbrug.

De brug bevoorraadt Libanese troepen die klaarstaan om het gevecht aan te gaan met islamitische strijders. Die verschansen zich in een Palestijns vluchtelingenkamp in het noorden van Libanon. De vliegtuigen komen volgens de medewerkers uit Koeweit.

De Amerikaanse hulp roept weerstand op van de Libanese oppositie, geleid door de antiwesterse Hezbollah. De regering van minister Fuad Saniora heeft volgens Hezbollah te nauwe banden met Washington. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah waarschuwde vrijdag dat Amerika Libanon in een oorlog tegen Al-Qaida meesleurt die het land zou destabiliseren.

Het Libanese leger bereidt zich voor op een gevecht. Troepen, tanks en kanonnen worden rond het kamp in stelling gebracht. Fatah Islam zegt vijfhonderd strijders te hebben, bewapend met automatische wapens, mortieren en raketwerpers. In het kamp wonen ongeveer 31 duizend Palestijnse vluchtelingen. Sinds vier dagen geldt een staakt-het-vuren. De helft van de vluchtelingen heeft het kamp tijdens het bestand verlaten.

Sinds donderdag zijn acht militaire transportvliegtuigen op het vliegveld van Beiroet geland. Vier daarvan kwamen uit Amerika, twee kwamen van de Verenigde Arabische Emiraten en twee uit Jordanië. Amerika heeft in totaal acht vliegtuigen toegezegd.

Bij gevechten eerder deze week zijn minstens twintig burgers en dertig soldaten gedood. Het Libanese leger zegt dat zestig strijders van Fatah Islam zijn omgebracht. De groep zelf houdt het op tien.

[SIZE="1"]Bron: http://www.nieuwsfeit.nl