Bekijk volle/desktop versie : PMOI op de terreurlijst behouden is in tegenspraak met het Europese Gerechtshof



25-05-2007, 19:12
PMOI op de terreurlijst behouden is in tegenspraak met het Europese Gerechtshof



25/05/2007 Jtwnetwork - PARIJS (NCRI) - De Raad van Ministers van de Europese Unie wil op verzoek van de Iraanse regering, gelijktijdig met gesprekken tussen EU hoofd buitenlandbeleid Javier Solana en de Secretaris voor de Opperste Nationale Veiligheidsraad van het regime Brig – Gen, Ali Larijani en op aandrang van Groot-Brittannië, de People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI) op de lijst van terroristische organisaties behouden.

De Raad zal zijn beslissing volgende week opnieuw bekendmaken. Op 12 december 2006 heeft het Europese Gerechtshof duidelijk de beslissing van de Raad om de PMOI op de terroristische lijst te plaatsen geannuleerd, en de beslissing teniet verklaard.

Mevr. Maryam Rajavi, Presidente van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), zei in dit verband dat de plaatsing van de PMOI op de lijst, een brutale uitdaging tegenover het vonnis van de Rechtbank is en tevens een breuk van het recht is. Zodanig heeft de Raad van Ministers niet alleen zijn verplichtingen onder het Europese verdrag geschonden maar heeft het ook de wet overtreden en de standaard bepalingen uit de wetgeving.

Zonder enige rechterlijk proces en enig geloofwaardig bewijs of document, wil de Raad de PMOI op de lijst plaatsen. Ondanks aanhoudende verzoeken van de advocaten van de PMOI in de afgelopen vier maanden, heeft de Raad geen overtuigend document om zijn beslissing te kunnen rechtvaardigen.

De weinige documenten die aan de advocaten zijn getoond, laten enkel de lege hand van de EU-Raad en de ongerechtvaardigde aard van opname van de PMOI de in terroristische lijst zien. De documenten hebben niets te maken met het terroristische etiket. Het nieuwste is van vóór 2001 en meestal van de vorige eeuw.

Vorig maand, heeft de PMOI een aanklacht ingediend tegen de Raad voor niet het niet uitvoeren van de uitspraak van het Hof. Indien de Raad beslist de PMOI op de lijst te behouden, zal de organisatie opnieuw de kwestie naar het Europese Gerechtshof verwijzen.

Wijzend naar de ongekende en wijdverspreide opstanden van de leraren, arbeiders, studenten, vrouwen en andere sectoren van de Iraanse maatschappij, die in de afgelopen maanden en weken dramatisch toegenomen is, zei Mevr. Rajavi dat de EU beslissing die genomen is om de mullahs te helpen, hiermee niet het Iraanse volk geholpen kan worden.

Na het vonnis van de Rechtbank brachten meer dan 1.000 parlementsleden van 23 Europese landen een verklaring uit die eist dat de Raad de PMOI van de lijst verwijdert.

Op 16 mei nam de Commissie Europese Zaken van het Deense Parlement een bindende resolutie aan, die eiste dat de uitspraak van Rechtbank helemaal hoort uitgevoerd te worden. Ook heeft de Gerechtelijke Commissie (Justitie) van het Nederlandse Senaat heeft de Minister van Buitenlandse zaken gevraagd om het Parlement vóór het ondernemen van enige beslissing over de PMOI in de EU-Raad van Ministers te raadplegen.

Mevr. Rajavi voegde eraan toe dat het heersende religieuze fascisme, contrast met de resoluties van de VN-veiligheidsraad, nucleaire wapens probeert te verwerven; zijn Revolutionaire Garde en agenten voeren afslachtingen in Irak uit en door de export van fundamentalisme en terrorisme naar Libanon, Palestijn, Jemen en Afghanistan overspoelt het de hele gebied in crisis. In deze omstandigheden brengt het verdergaan met de verzoeningspolitiek met de mullahs en ingaan op hun verzoek het Middenoosten en de wereld aan de rand van een catastrofe afgrond, voegde zij toe.

De President van de NCRI riep alle EU lidstaten op om zich tegen de aanvaarding van het verzoek van het Iraanse regime door de Raad te verzetten. Zij spoorde hen ook aan om het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen uit te dagen als zij proberen de Raad in de plaatsing van de PMOI op de terroristische lijst te dwingen.

© Jtwnetwork
http://jtwnetwork.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=3739&Ite mid=279