Bekijk volle/desktop versie : Iran wil praten met Verenigde Staten



13-05-2007, 16:21
Iran wil praten met Verenigde Staten

Uitgegeven: 13 mei 2007 11:16
Laatst gewijzigd: 13 mei 2007 14:21

TEHERAN - Iran heeft zich zondag bereid verklaard te praten met zijn aartsvijand, de Verenigde Staten, over de veiligheid in buurland Irak.

Dat zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag tegen het Iraanse persbureau IRNA.

Het doel van de gesprekken is volgens Teheran "de verlichting van de pijn en het lijden van het Iraakse volk, steun en versterking van de regering van premier Nuri al-Maliki en veiligheid en vrede in dat land".

De Verenigde Staten hebben de Iraanse regering via de Zwitserse ambassade in Teheran voor de gesprekken uitgenodigd.

Een woordvoerder van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney verklaarde dat de gesprekken zullen worden gevoerd door hoge diplomaten.

13-05-2007, 16:23


Aartsvijanden Iran en Amerika praten over Irak

zondag 13 mei 2007 15:10

Amerika en Iran gaan komende week met elkaar praten over de verbetering van de veiligheid in Irak. Iran wil met het overleg 'de pijn van het Iraakse volk verlichten, de Iraakse regering steunen en de veiligheid in het land verbeteren'.


Amerika en Iran bespreken de veiligheidssituatie in Irak

Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. Amerika heeft Iran uitgenodigd om komende week te te praten in de Iraakse hoofdstad Bagdad, zo heeft ook een woordvoerder van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney bevestigd.

De Zwitserse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft de afspraak geregeld. Zwitserland treedt sinds de Iraanse revolutie in 1979 op als bemiddelaar tussen Iran en de Verenigde Staten.

Zeldzaam
Directe gesprekken tussen de twee landen zijn erg zeldzaam. Amerika beschuldigt Iran van het leveren van wapens en training aan sjiitische milities in Irak; Iran ontkent dit.

Op haar beurt beschuldigt Iran Amerika van het aanwakkeren van de spanningen tussen de sjiieten en de soennieten. Ondanks de beschuldigingen over en weer zijn beide landen bezorgd over de toename van geweld in Irak, aldus analisten, en willen zij daarom toch met elkaar praten. De gesprekken zullen worden gevoerd tussen hoge Iraanse en Amerikaanse diplomaten.

Eerder dit jaar spraken Iran en Amerika elkaar voor het eerst sinds bijna dertig jaar, op een eendaags congres in Bagdad. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van Irak, verschillende Arabische landen en de Verenigde Naties (VN) aanwezig.

Door Claudia van Zanten

13-05-2007, 16:54
Amerika begint eindelijk te beseffen dat het geen controle meer heeft in het Midden-Oosten en dat het noodgedwongen met de Arabische staten zal moeten praten....zelfs met hun grootste vijand. Een eerste capitalutie van Amerika ?

GUERRILLERO

13-05-2007, 18:40

Citaat door GUERRILLERO:
Amerika begint eindelijk te beseffen dat het geen controle meer heeft in het Midden-Oosten en dat het noodgedwongen met de Arabische staten zal moeten praten....zelfs met hun grootste vijand. Een eerste capitalutie van Amerika ?

GUERRILLERO



Amerika is het een beetje beu van in een land vast te zitten wiens bevolking elkaar probeert uit te moorden, en zouden graag hebben dat Iran de situatie niet verder verergerd?

13-05-2007, 18:46


Zouden de beide landen dan eindelijk hun koppen uit hun eigen reet halen en gewoon als echte diplomaten praten....?