Bekijk volle/desktop versie : Veiligheidsmedewerkers Bush nemen massaal ontslag



09-05-2007, 08:31
Veiligheidsmedewerkers Bush nemen massaal ontslag
Uitgegeven op dinsdag 08 mei 2007 om 20:56:33, bijgewerkt om 22:38:10

(Novum/AP) - Veel topmedewerkers van het nationale veiligheidsteam van de Amerikaanse president George Bush vertrekken voortijdig. Terwijl de woede in de Verenigde Staten over de oorlog in Irak toeneemt, hebben zeker twintig belangrijke medewerkers in het Witte Huis, het ministerie van defensie en het ministerie van buitenlandse zaken er de afgelopen zes maanden de brui aan gegeven of zijn met pensioen gegaan.


Het is normaal dat er tegen het einde van een regeringsperiode relatief veel mensen opstappen, maar hun aantal is momenteel wel erg hoog, zegt overheidsdeskundige Paul Light van New York University. "Het is zes maanden te vroeg voor een massale uittocht als deze."

De volgende presidentsverkiezingen hebben plaats in november 2008 en Bush kan zich niet herkiesbaar stellen.

Een mogelijke oorzaak van de exodus is dat vice-president Dick Cheney geen presidentskandidaat is. Het is daarom waarschijnlijk dat de volgende regering, of die nou Republikeins of Democratisch is, grote wijzigingen in de personele bezetting zal doorvoeren.

De vertrekkende medewerkers willen niet langer geassocieerd worden met de steeds impopulairder wordende oorlog in Irak, zeggen functionarissen op voorwaarde van anonimiteit. Volgens een recente peiling vinden zes van de tien Amerikanen dat de oorlog een fout is geweest en bijna zes op de tien zeggen bovendien dat de oorlog een hopeloze onderneming is. Minder dan eenderde van de Amerikanen is positief over de wijze waarop Bush de oorlog leidt.

Vier Witte-Huismedewerkers zijn opgestapt. De adjunct-Nationale Veiligheidsadviseur J.D. Crouch was de laatste. Meghan O'Sullivan, ook een adjunct-Nationale Veiligheidsadviseur, is gestopt. Ze hield zich exclusief bezig met Irak. Verder zijn Tom Graham en Victor Cha weg. Zij hielden zich respectievelijk bezig met Rusland en de Korea's.

Het vertrek van O'Sullivan heeft naar verluidt geleid tot een zoektocht naar een 'oorlogstsaar' die de operaties in Afghanistan en Irak kan coördineren. Al verscheidene gepensioneerde generaals zouden de baan hebben afgeslagen.

Donald Rumsfeld nam in november ontslag als minister van defensie en is niet in de lijst opgenomen. Zijn naaste medewerker en inlichtingenhoofd Stephan Cambone volgde hem de deur uit, net als Peter Rodman. Hij was onderminister van defensie en hield zich bezig met internationale veiligheidskwesties. Francis Harvey werd ontslagen vanwege de slechte omstandigheden in het legerziekenhuis Walter Reed.

Overheidsdeskundige Light meent dat de uittocht wordt veroorzaakt door het besef dat de regering te weinig tijd over heeft om successen te scoren op het terrein van buitenlands beleid.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken ontkende dat de vele vertrekken negatieve invloed zullen hebben op het ministerie. Hij noemde het aantal vertrekken niet ongebruikelijk. In totaal zijn de afgelopen maanden twaalf belangrijke medewerkers van het ministerie van buitenlandse zaken weggegaan.


http://buitenland.nieuws.nl/461351/Veiligheidsmedewerkers_Bush_nemen_massaal_ontslag