Bekijk volle/desktop versie : Geen Duits onderzoek naar oorlogsmisdaden Rumsfeld



28-04-2007, 18:07
Het Duitse openbaar ministerie stelt geen onderzoek in naar de Amerikaanse oud-minister van defensie Donald Rumsfeld wegens veronderstelde oorlogsmisdaden. Dat heeft Michael Ratner van het in New York gevestigde Centrum voor Grondrechten vrijdag gezegd.


Op initiatief van het Centrum dienden in november Amerikaanse en Duitse advocaten in Duitsland een aanklacht in wegens oorlogsmisdaden tegen de toen net afgetreden Rumsfeld en dertien andere overheidsfunctionarissen, vanwege de mishandeling van gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay op Cuba.

In de 220 pagina's tellende aanklacht vroegen de advocaten om een strafrechtelijk vooronderzoek. De aanklacht werd ingediend onder een Duitse wet die de vervolging van oorlogsmisdaden mogelijk maakt, ongeacht waar in de wereld ze zijn gepleegd. Volgens de aanklacht heeft Rumsfeld persoonlijk opdracht gegeven gevangenen te folteren of dat toegelaten.

Ratner zei dat de organisatie in beroep gaat, of in een ander land zal proberen haar gelijk te halen. "Het heeft 35 jaar gekost om (de voormalige Chileense dictator Augusto) Pinochet te pakken en het zal zo lang niet duren met de Rumsfeld-zaak. Ik denk dat iedereen wel erkent dat hoge Amerikaanse functionarissen een wereldwijd martelprogramma voerden", aldus Ratner.

De aanklacht was ingediend namens elf Irakezen die in Abu Ghraib gemarteld zouden zijn en de Saudiër Mohamad al-Qahtani, die in Guantanamo wordt vastgehouden omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van het complot om de aanslagen van 11 september 2001 te plegen. Al-Qahtani werd in december 2001 aan de Pakistaans-Afghaanse grens gevangengenomen.

Omdat hij bij de gewone verhoren geen informatie prijsgaf, zou Rumsfeld opdracht hebben gegeven hem harder aan te pakken. Na bezwaren van FBI-agenten stelden legeronderzoekers vast dat Al-Qahtani vernederingen had moeten ondergaan, zoals het dragen van een beha, dansen met een andere man, naakt voor een vrouw staan en zich gedragen als een hond. Ondanks de bevindingen van de onderzoekers concludeerde het Amerikaanse ministerie van defensie dat er geen sprake was van foltering.

Duitse openbare aanklagers weigerden eerder al een andere, beperktere klacht in 2005 te onderzoeken, omdat het volgens hen aan de Amerikaanse autoriteiten zelf was om een onderzoek in te stellen en er geen aanwijzingen waren om aan te nemen dat zij dat niet zouden doen.

De betrokken advocaten dachten echter deze keer sterker te staan, omdat ze over verslagen van verhoren van het Amerikaanse Congres beschikten in de zaak van Al-Qahtani en omdat ze voormalig brigadegeneraal Janis Karpinski, de vroegere commandant van de Amerikaanse militaire gevangenissen in Irak, als getuige hadden. Het openbaar ministerie gaf echter dezelfde argumenten op als de eerste keer om de zaak te seponeren.

http://buitenland.nieuws.nl/459960/Geen_Duits_onderzoek_naar_oorlogsmisdaden_Rumsfeld #Szene_1