Bekijk volle/desktop versie : Turkije krijgt religieuze president



25-04-2007, 08:50
ISTANBUL - Tegen de zin van de militairen krijgt Turkije een godsdienstige president. Abdullah Gül (56), de huidige minister van Buitenlandse Zaken, werd gisteren door premier Erdogan voorgedragen als kandidaat voor het presidentschap. Daarmee zette de premier zijn ambities voor de hoogste post opzij.

Het parlement, waarin de regerende AK partij een bijna twee derde meerderheid heeft, kiest de president. Daardoor is Gül verzekerd van het hoogste ambt.

Generaal Büyükanit, de voorzitter van de generale staf, had in een directe tv-uitzending gewaarschuwd tegen Erdogan als mogelijke president, omdat die alleen lippendienst zou bewijzen aan de scheiding tussen staat en godsdienst. De militairen en bureaucraten verdenken hem ervan dat hij van Turkije een staat wil maken met wetten en regelgeving gebaseerd op de koran. Zo probeerde zijn AK partij overspel strafbaar te stellen en het drinken en verkopen van alcohol te beperken tot speciale zones.

Tegen Gül gelden dezelfde bezwaren, al wordt hij gezien als een compromiskandidaat omdat hij gematigder is.

Gül is eveneens religieus en net als Erdogan was hij lid van de islamitische Refah partij die in 1998 werd verboden, omdat deze inbreuk zou hebben gemaakt op de wettelijke scheiding tussen staat en religie.

Controversieel is dat Güls echtgenote Hayrunisa een hoofddoek draagt. President Sezer weigerde de vrouwen van de premier en zijn ministers uit te nodiging voor recepties in zijn ambtswoning wegens hun hoofddoekjes.

De vrouw van Gül diende recent een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat het haar en alle andere religieuze vrouwen verboden werd hoofddoeken te dragen in overheidsgebouwen. Islamitische kleding is streng aan banden gelegd sinds de westerse, antigodsdienstige moderniseringen die Mustafa Kemal Atatürk sinds 1923 doorvoerde.

,,De hoofddoek is haar persoonlijke keus,’’ zei Gül over zijn echtgenote, ,,en iedereen zou dat moeten respecteren. In een democratie heeft iedereen individuele rechten en vrijheden.’’

Presidentskandidaat Gül komt uit de stad Kayseri, in het hart van Anatolië en studeerde economie aan de universiteit van Istanbul. Hij werkte tien jaar in Jeddah bij een islamitische bank en spreekt goed Engels en Arabisch.

Gül heeft veel internationale contacten en geniet in Europa veel prestige.

Bron: ad

25-04-2007, 08:55


erdogan 2!!!

25-04-2007, 10:15
allemaal bullshit, als ze eenmaal aan de top zitten zien ze alleen geld.
die fucking soldaten in turkije zijn allemaal joden aan de top. letterlijk joden. die daar gezet zijn in de tijd na de val van de islamitische staat. tuurlijk willen ze dit niet.

je moet eens horen wat er allemaal gecontroleerd wordt bij je wil je een hoge positie bemachtigen in de turkse leger,

als je ouders biddne, je meoders zussen hoofddoek dragen of jij bidt. dan mag je het gelijk al vergeten'

25-04-2007, 10:22
Gül zal de beste president van Turkije worden een man met karakter .