Bekijk volle/desktop versie : Beeld Anton de Kom met verf beklad



24-04-2007, 12:36
Beeld Anton de Kom met verf beklad
24-4-2007
Het beeld van Anton de Kom voor het stadsdeelkantoor in Zuidoost is dinsdag besmeurd met rode verf doordat er door onbekenden een verfbom op is gegooid.
Het is dinsdag precies een jaar geleden dat het beeld van kunstenares Jikke van Loon werd onthuld. Het door een jury gekozen kunstwerk leidde tot protesten. Tegenstanders vinden de keuze voor een 'naakte' De Kom beledigend en noemen het een stereotype van hoe Nederlanders naar Surinamers kijken.
Zuidoost heeft dinsdagochtend meteen opdracht gegeven het beeld schoon te maken. Rond het middaguur was de klus geklaard, meldt het stadsdeel.

24-04-2007, 12:41


zegt me niks...

24-04-2007, 12:49
Zette zijn leven op het spel als Surinaams revolutionair en antikoloniaal strijder voor mensenrechten. Hij stierf als verzetsman voor het land waarnaar hij werd verbannen.

Voor weinig Nederlanders zal zijn naam bekend zijn, maar in Suriname staat Anton de Kom bekend als held en strijder voor Surinaams zelfrespect; iemand die in zijn strijd tegen onrecht altijd organisatie verkoos boven geweld. In ons land werd De Kom berucht door zijn antikoloniale houding, gecombineerd met communistische visioenen. Hij beschreef de ellendige situatie in zijn geboorteland vanuit Surinaamse ogen - een unicum in die tijd. Hiermee maakte De Kom van zichzelf een persoon waarin de geschiedenis van Nederland en Suriname samenkomen.

Het tragische leven van De Kom begon in een volkswijk van Paramaribo. Het lukte de zoon van een ex-slaaf wonderwel om gedegen onderwijs te krijgen en vervolgens een diploma in de boekhouding te behalen. Als 18-jarige ging hij aan de slag bij rubberproducent Balata, en kwam hij reeds in contact met de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van de rubbertappers.