Bekijk volle/desktop versie : 'Bin Laden' kandidaat bij provinciale verkiezingen in Filipijnen



18-04-2007, 15:11
'Bin Laden' kandidaat bij provinciale verkiezingen in Filipijnen


Naamsbekendheid is alles bij verkiezingen, daarom voert Agakhan Sharief campagne voor een zetel in het provinciale parlement van Lanao onder een naam die in de zuidelijke Filipijnse provincie en ook ver daarbuiten blijft hangen: Osama bin Laden.

Sharief heeft zijn uiterlijk mee: een lange baard, tulband en halsdoek. Op campagneposters staat zijn echte naam, met daaroverheen in grote, dikke letters gedrukt: BIN LADEN.

Die bijnaam heeft de 35-jarige Sharief voor een deel te danken aan president Gloria Macapagal Arroyo. Toen hij in 2002 in Lanao een vergadering met haar bijwoonde, vroeg hij haar om als aandenken samen op de foto te gaan. Een omstander zei voor de grap dat hij in zijn eigen woonplaats bekend stond als Osama. ,,Ach, de jonge Bin Laden van Mindanao'', zei Arroyo. ,,Sindsdien ben ik bekend als Bin Laden'', zei Sharief.

,,Hij is de andere Osama; hij is een vredestichter'', zegt generaal-majoor Ben Dolorfino, die Sharief kent uit de tijd dat hij zelf commandant was van de mariniers in Lanao. Sharief heeft banden met het Moro Islamitische Bevrijdingsfront MILF en bemiddelde meer dan eens bij conflicten tussen de guerrillabeweging en het leger. Shariefs gevoelens over de echte Bin Laden zijn gemengd. Hij keurt het doden van onschuldige mensen bij de aanslagen van 11 september 2001 af, maar is nog steeds niet overtuigd van de betrokkenheid van Bin Laden.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF18042007_043