deze is van AR
Citaat door Alhoceima_Rose:
Benodigdheden voor het deeg:
300 gram bloem
100 ml water
3 etlepels olie
1 ei
snufje zout
voor de vulling:
350 gram walnoten
200 gram pistache
125 gram boter
1 ei
1 theelepel kaneel
4 volle eetlepels honing
1 zakje vanillesuiker
voor de suikerstroop:
100 gram suiker
125 ml water
2 eetlepels honing
sap en rasp van 1 citroen
verder:
100 gramboter om de deegplakken mee te bestrijken
20 gram geroosterde sesamzaadjes
bereiding:
doe de bloem in een kom en doe daarbij, water, ei zout en olie en kneed alles bij mekaar tot een soepele deeg, dat niet meer aan je handen blijft plakken. (als het deeg te stevig is, doe er dan wat zonnebloemolie in of als het deeg aan je handen blijft plakken, even bloem toevoegen.Doe het deeg dan in een kom en dek het af om 30 minuten te rusten, na de 30 minuten het deeg weer fijnkneden (je handen insmeren met zonnebloemolie) en dan weer 20 minuten laten rusten, dan weer nogmaals 2x deze manier herhalen elke keer na 20 minuten.
Voor de vulling: De noten fijnhakken, de boter laten smelten, dan de noten,boter,vanillesuiker,kaneel,honing en het ei goed doormekaar mengen.
Het deeg in 12 kleine bolletjes verdelen.Rol dan elke bolletje uit tot 12 cm doorsnee uit,iets besmeren met boter en afdekken met een vochtige doek, 10 minuten laten rusten, en dan elk ronde deegplak uitrollen tot een doorsnee van 26 cm.
Bakplaat bedekken met bakpapier, de baklava bestaat uit 6 dubbele deegbodems en 5 lagen vulling. Eerst met een deegbodem beginnen, deze besmerem met boter en de andere deegbodem erop, ook deze besmeren met boter, doe dan de 1e portie vulling erop en besmeer die gelijkmatig over de deegplakken.Dan weer een deegplak van 26 centimeter erop, met boter besmeren en weer een andere deegplak erop, boter besmeren en weer de vulling, herhaal deze handelingen tot de vulling en de deegplakken op zijn, eindigen met 2 deegplakken, die je uiteindelijk met een klein beetje water bestrijkt.Verwarm de oven voor op 200 graden 10 minuten. Bak de baklava op 180 graden goudbruin, elke keer de baklava bestrijken met boter, dit een paar keer herhalen.Voor de suikerstroop: de honing, suiker,het water, het sap en de rasp van de citroen 10 minuten laten koken en laten afkoelen.Als de baklava gaar is deze bestrijken met de suikerstroop, bestrooien met sesamzaadjes en afgekoeld serveren bij de thee