Bekijk volle/desktop versie : Wiegel: VVD juicht te vroeg



13-04-2007, 10:18

Citaat door Wereldburger:
Wiegel: VVD juicht te vroeg


DEN HAAG - VVD-coryfee Hans Wiegel vindt het „niet geloofwaardig” dat partijleider Mark Rutte na de Provinciale Statenverkiezingen in maart zei dat de liberalen weer op de weg terug zijn. Dat de VVD bij die verkiezingen redelijke scoorde, kwam alleen doordat de PVV van Geert Wilders niet meedeed.

„Dat moet dan gewoon gezegd worden”, aldus Wiegel donderdag bij de presentatie van het boek 'Daadkracht & Duidelijkheid' van de Parooljournalisten Addie Schulte en Bas Soetenhorst.

Hierin wordt beschreven hoe de VVD zich in de afgelopen vijf jaar van de ene naar de andere crisis sleepte. „Een gruwelijke periode”, noemde Wiegel deze jaren.

Volgens Wiegel ging het met de in 1948 opgerichte VVD in de eerste 50 jaar van haar bestaan „crescendo”. Maar vanaf het moment dat Hans Dijkstal het roer overnam van Frits Bolkestein raakte de partij in de versukkeling.

Aan de verkiezingsprogramma's heeft dat niet gelegen, want die verschilden in essentie niet van hun voorgangers, denkt Wiegel. „Overwinning of nederlaag hangen af van de invulling van het leiderschap.”

Eigenschappen waarover een goede partijleider moet beschikken zijn onder meer welsprekendheid, het vermogen meningsverschillen te overbruggen en humor en zelfspot, aldus Wiegel. Verder moet een goed leider zijn partijgenoten de ruimte geven, maar tegelijk als het nodig is over een „ijzeren vuist” beschikken. Aan dat laatste heeft het de afgelopen jaren nogal eens ontbroken, zei Wiegel, zonder voorbeelden te noemen.

Wiegel wijt een deel van de problemen bij de VVD aan de lijsttrekkersverkiezing van vorig jaar, waarbij Rutte maar nipt zijn tegenkandidate Rita Verdonk versloeg. Dat heeft de verdeeldheid in de partij aangewakkerd, betoogde hij.

Toch denkt Wiegel dat de VVD er in de oppositie weer bovenop kan komen. Als voorwaarde noemde hij dat de partij zich richt op haar kernpunten en dat ze de zwakke punten in het regeringsbeleid op de juiste manier weet te attaqueren.

Partijleider Rutte is het met Wiegel eens dat de VVD er nog niet is, zo liet hij donderdag via een woordvoerder weten. Zijn woorden op de avond van de statenverkiezingen waren volgens Rutte vooral „bemoedigend” bedoeld omdat de VVD erin was geslaagd kiezers terug te winnen van het CDA.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/61906371/Wiegel:_VVD_juicht_te_vroeg.html?p=10,1
.

13-04-2007, 10:23


De heer wiegel weet alles beter zou hij een kristallenbolletje hebben gerookt in zijn sigaar?