Bekijk volle/desktop versie : Moszkowicz krijgt waarschuwing orde advocaten



12-04-2007, 23:31
Moszkowicz krijgt waarschuwing orde advocaten

donderdag 12 april 2007 16:35

Een deel van de klacht die een voormalige cliënt indiende tegen advocaat Bram Moszkowicz bij de deken van de Amsterdamse orde van advocaten, is vorige week gegrond verklaard door de raad van discipline, het tuchtrechtelijke orgaan van de beroepsgroep.


Bram Moszkowicz krijgt enkele waarschuwing

Dat blijkt uit documenten (pdf) die elsevier.nl in handen heeft gekregen. Moszkowicz stond de cliënt in kwestie met een korte onderbreking bij van 1999 tot 2004. De cliënt, van Turkse afkomst, is zowel in eerste aanleg als in hoger beroep veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw. Hij ontkent te hebben gehandeld uit eerwraak.

Deze onderbreking kwam omdat de cliënt niet tevreden was over de rechtsbijstand die Moszkowicz hem verleende. Na enkele maanden wilde de cliënt toch weer dat Moszkowicz hem zou bijstaan.

Op 24 april 2006 diende de cliënt een klacht in bij de deken van de orde van advocaten. De klacht hield onder meer in dat Moszkowicz tegen de wens van zijn cliënt in zou hebben geprobeerd hem in aanmerking te laten komen voor tbs en Moszkowicz zelf zou zelden rechtsbijstand hebben verleend en dit hebben overgelaten aan kantoorgenoten

Zwart
Ook zou Moszkowicz verschillende keren geld hebben aangenomen van de cliënt en zijn vrienden om de belangen van cliënt te behartigen. Het zou gaan om ruim 30.000 gulden. Daarnaast zou de cliënt nog eens een bedrag van 250.000 gulden zwart aan Moszkowicz hebben betaald.

De advocaat ontkent de zwarte betaling, maar kon geen gespecificeerde afrekeningen overleggen. Naar zijn zeggen was het in die tijd niet gebruikelijk om declaraties te versturen.

Dit verweer verwerpt de raad. 'Ook het feit dat verweerder geen declaraties heeft verzonden voor de door hem verrichte werkzaamheden acht de raad aan verweerder verwijtbaar. Een advocaat is gehouden tot nauwgezetheid en zorgvuldigheid in financiële aangelegenheden. Dit betekent onder meer dat een advocaat een gespecificeerde declaratie van zijn bemoeiingen dient te verstrekken als zijn cliënt daarom vraagt. Dat heeft verweerder niet gedaan. Klachtonderdeel f) is dan ook gegrond.' Moszkowicz is de maatregel van enkele waarschuwing opgelegd.

Enkele waarschuwing is de lichtste maatregel die kan worden opgelegd, daarna volgen berisping, (voorwaardelijke) schorsing voor maximaal een jaar en schrapping als advocaat.

Door Claudia van Zanten en Gerlof Leistra

Bron

13-04-2007, 00:26


Bye bye reputatie.