Kipgerechten:
Kip met olijven:
Ingrediënten
6 stukken kip
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kurkuma
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gemalen peper
40 ml olijfolie
1 uien, fijngehakt
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
¼ kop verse koriander, fijngehakt
2 dl kippenbouillon
2 stukjes ingelegde citroenschil, in dunne reepjes gesneden
1 eetlepels citroensap
1 kop groene olijven
Bereiding
Stukken kip samen met kruiden in een grote kom leggen. 1 uur afgedekt laten staan. In een grote pan 2 eetlepels olie verhitten. Stukken kip bakken tot ze goed bruin, mar nog niet gaar zijn. In een grotere pan overdoen. Resterende olie in de kleinere pan gieten. Ui en paprika toevoegen en op laag vuur 5 minuten al roerend gaar laten worden. Bij de stukken kip in de grote pan doen. Koriander, bouillon, citroenreepjes, sap en olijven toevoegen. Het geheel afgedekt 40 minuten zachtjes laten koken, tot het vlees zacht en het vocht ingekookt is.
Tajin met drumsticks:
Ingrediënten
10 drumsticks
3 grote uien, gesnipperd
2 tomaten, ontveld
2 takjes koriander, fijngehakt
4 takjes peterselie, fijngehakt
2 eetlepels olie
zout en peper
1 theelepel komijn
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel kerriepoeder
½ zakje saffraan
100 gram rozijnen
Bereiding
Bestrooi de drumsticks met zout en peper en voeg de komijn, gemberpoeder, nootmuskaat, kerriepoeder, saffraan, koriander en de peterselie toe. Meng dit goed door elkaar en laat dit ongeveer een uur intrekken. Verwarm de olie in de Tajin en voeg de drumsticks toe en laat dit zachtjes ongeveer 5 minuten bakken. Leg de uien boven de drumsticks. Snij de tomaten in ringen en rangschik deze in een cirkel boven op de uien. Leg in het midden de rozijnen. Laat dit geheel zachtjes ongeveer 1 ½ uur koken.
Serveertip: dit gerecht is lekker met groene olijven, frisse salade en Marokkaans brood.
Gesmoorde kip met peterselievulling:
Ingrediënten
½ kg rijpe tomaten, ontpit en fijngehakt
1 bos peterselie, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
schil van 1 ingelegde citroen, fijngehakt
gemalen peper
½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
1 verse kip ca. 1.4 kg
8 gr boter
3 dl water
15 gr boter, gesmolten
komijn en zeezout, bij het opdienen
Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Tomaten, peterselie, selderij en citroen mengen peper en chilipoeder erbij doen. Kip met het mengsel vullen en de helft van de boter toevoegen. Kip in een ovenvastevorm met rooster leggen, water toevoegen. Met gesmolten boter bestrijken en met aluminiumfolie afdekken. De kip in 75 minuten gaar smoren. Opdienen met komijn en zeezout.