Bekijk volle/desktop versie : Bisschop: anti-homo én liegbeest



06-04-2007, 08:31
BRUSSEL - De aartsconservatieve bisschop van Namen, André-Mutien Léonard , is antihomo én een liegbeest.

Dat zegt het Franstalige weekblad Télémoustique, dat met bandopnamen kan aantonen dat Léonard voluit tegen het negende gebod zondigt.

Léonard schokte deze week progressief België door homo’s voor ‘abnormaal’ uit te maken, maar dempte aanvankelijk het relletje met een smoes die zo oud is als de Bijbel: de journalist, zo vertelde hij voor de tv-camera’s, had het verkeerd begrepen en zijn eigen versie opgetikt.

,,Ik heb het woord ‘abnormaal’ niet gebruikt, ik vermijd dat juist altijd”, aldus de bisschop. Met veel omhaal van woorden maakte Léonard vervolgens wel duidelijk dat een huwelijk voor homo’s niet is weggelegd. Dat is nu eenmaal een verbintenis tussen man en vrouw, ‘en daar kan geen parlement ter wereld iets aan veranderen’.

Ook voor kardinaal Danneels was de kous daarmee af.

Inmiddels blijkt uit een bandopname van het gesprek dat Léonard, twintig jaar geleden een naast medewerker van de huidige paus, het woord ‘abnormaal’ wel degelijk in de mond heeft genomen. Onder verwijzing naar Freud zegt hij dat homoseksuelen geremd zijn ‘in hun normale psychologische ontwikkeling’.

,,Dat maakt hen abnormaal.” De 67-jarige bisschop, eerder al getipt als opvolger van kardinaal Danneels, haalt ook nog even uit naar de Gay Pride, waarin hij een terugkeer ziet naar de Grieks/Romeinse oudheid.

,,Homoseksualiteit verheerlijken is een achteruitgang van twintig eeuwen.” Vervolgens kritiseert hij het vrijzinnige abortus- en euthanasiebeleid in België en met blijkbare kennis van zaken het gebruik van voorbehoedsmiddelen, ‘die kunnen wegglijden, scheuren of poreus kunnen zijn’.

De Belgische holebifederatie en racismebestrijders zijn woedend, maar zien vrijwel zeker toch af van een klacht: ook aartsconservatieve bisschoppen hebben vrijheid van meningsuiting.

Bron: ad