Pecannootkoekjes (ongeveer 36 stuks)
Benodigdheden:
150 gram boter
60 gram suiker
1 ei
150 gram gemalen pecannoten
100 gram bloem
100 gram maïzena
1 mespunt gemalen kruidnagel
3 mespunten gemalen kaneel
zout
pakje chocofix (instant chocoladeglazuur)
Bereiding:
De boter met de suiker en het ei roeren tot een schuimige massa. Snufje zout, kaneel en de kruidnagel erdoor roeren. De maïzena, bloem en gemalen noten toevoegen en doorheen roeren. Zet het afgedekte deeg gedurende een uur in de koelkast.
Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. Met een theelepeltje schept u kleine balletjes met een doorsnede van ongeveer 3 centimeter uit de deegmassa. De balletjes op een onderlinge afstand van 3 centimeter op een niet ingevet bakblik leggen. Gedurende 30 minuten bakken in het midden van de oven. De koekjes laten afkoelen op een rooster en bestrijken met chocoladeglazuur. De glazuur laten drogen. Ook zonder de glazuur smaken ze goed!
Kaneelkoekjes (ongeveer 90 stuks)
Benodigdheden:
100 gram gemalen amandelen
150 gram bloem
50 gram maïzena
1 theelepel gemalen kaneel
1 ei
snufje zout
100 gram fijne tafelsuiker
125 gram boter
1 eiwit (voor het bestrijken)
voor het bestrooien:
80 gram grove suiker (kandij)
1/2 theelepel kaneel
Bereiding:
De bloem met de amandelen, maïzena en kaneel in een grote kom door elkaar mengen. In het midden een kuiltje vormen en het ei, de suiker en een snufje zout toevoegen. De boter in kleine erwtjes langs de rand verdelen. Met een lepel de ingrediënten even door elkaar mengen. Vervolgens met koele handen tot een glad deeg kneden. Het deeg afdekken en gedurende een half uur in de koelkast plaatsen.
Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Het deeg tot 3 millimeter dikte uitrollen op een met bloem bestoven werkblad. Steek hier rondjes uit met een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. Leg de deegrondjes op een niet ingevet bakblik en bak ze 10 minuten in het midden van de oven. Bestrijk de koekjes direct uit de oven met losgeklopt eiwit. Meng de grove suiker met de kaneel en strooi over de koekjes. Laten afkoelen op een rooster.
Kokoskoekjes (ongeveer 30 stuks)
Benodigdheden:
Voor de vulling:
100 gram basterdsuiker
100 gram suiker
1/2 theelepel kaneel
snufje nootmuskaat
20 gram maïzena
1/8 liter water
250 gram geraspte kokos
Voor het deeg:
250 gram bloem
1 ei
snufje zout
85 gram boter
65 gram suiker
1 eierdooier (voor bestrijken)
Bereiding:
Voor de vulling de suiker, kaneel, nootmuskaat en maïzena in een steelpannetje mengen. Aanmaken met het water tot een papje is ontstaan. Op middelhoog vuur verwarmen tot de suiker is opgelost. De geraspte kokos toevoegen en goed doorroeren en aan de kook laten komen. Het pannetje van het vuur af laten afkoelen.
De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Het deeg maken door de bloem in een ruime kom te zeven en in het midden een kuiltje vormen. Het ei, de boter in kleine erwtjes, de suiker en een snufje zout toevoegen. Een glad deeg kneden. Het deeg uitrollen tot 3 millimeter dikte en rondjes uitsteken van ongeveer 5 centimeter doorsnee. Op het midden wat vulling scheppen en afdekken met een ander rondje. De randen met een vork vastdrukken. De bovenkant hier en daar met een naald doorprikken. De koekjes op een niet ingevet bakblik plaatsen, bestrijken met de losgeroerde eierdooier en gedurende 20 minuten bakken in het midden van de oven. Na het bakken uit de oven halen en laten afkoelen op een rooster.
Vruchtenkoekjes (ongeveer 90 stuks)
Benodigdheden:
125 gram dadels, ontpit
125 gram gehakte amandelen
100 gram rozijnen
200 gram boter
250 gram suiker
3 eieren
500 gram bloem
1 theelepel gemalen foelie
1 theelepel kaneel
1,5 theelepel bakpoeder
mespunt zout
1/8 liter melk
zonnebloemolie (voor het invetten)
voor garnering:
50 gram gehalveerde amandelen
Bereiding:
De dadels fijnhakken en met de amandelen en rozijnen mengen. De boter met de foelie, kaneel en suiker in een kom romig roeren. Meng de bakpoeder met de bloem. Afwisselend en beetje bij beetje de bloem, melk en de eieren toevoegen aan de botermassa. Het deeg dient uiteindelijk als een traag lint van de lepel te lopen. Wees voorzichtig met het toevoegen van melk, voeg zonodig iets minder toe. De gedroogde vruchten erdoor scheppen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een bakblik in. Vorm met twee theelepeltjes kleine hoopjes deeg en leg ze op flinke afstand van elkaar op het bakblik. Plaats een amandel op het koekje. Bak gedurende 15 minuten in het midden van de oven. Uit de oven laten afkoelen op een rooster. Deze koekjes worden lekkerder als ze een paar dagen goed afgesloten zijn bewaard. De smaken zijn dan goed in de koekjes getrokken.
Vanillekoekjes (ongeveer 15 stuks)
Benodigdheden:
200 gram bloem
50 gram gemalen amandelen
1 ei
1 eierdooier
mespunt zout
1 vanillestokje
50 gram suiker
125 gram boter
Voor de topping:
1 eierdooier
1,5 eetlepel melk
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels suiker
50 gram gehakte amandelen
Bereiding:
De bloem met de gemalen amandelen in een grote kom doen. In het midden een kuiltje vormen en hierin het ei, de dooier, zout, het merg van een vanillestokje en de suiker doen. De koude boter in erwtjes over de rand verdelen en met koele hand vlot een egaal deeg kneden. Het afgedekte deeg gedurende een uur in de koelkast plaatsen.
Voor de topping de eierdooier met de melk in een kommetje loskloppen. De vanillesuiker, suiker en gehakte amandelen door elkaar mengen. De oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een lap van 3 millimeter dikte. Ronde koekjes uitsteken met een doorsnede van ongeveer 6 centimeter. Op een beboterd bakblik leggen en bestrijken met de losgeklopte eierdooier. Hierover het vanillemengsel strooien en met de handpalm enigszins aandrukken. In het midden van de oven 8 minuten bakken. Uit de oven op een rooster laten afkoelen.
Gemberkoekjes (ongeveer 42 stuks)
Benodigdheden:
Voor het deeg:
250 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
snufje zout
3 eetlepels melk
1 eetlepel gemberpoeder
geraspte gele schil van 1/2 citroen
140 gram suiker
125 gram boter
Voor het glazuur:
125 gram poedersuiker
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel gembersiroop
Bereiding:
De bloem met de bakpoeder mengen en zeven in een grote kom. In het midden een kuiltje vormen. Hierin het ei, zout en melk doen. De gemberpoeder, rasp en suiker hierover strooien. De boter in erwtjes over de rand verdelen. Vlot tot een egaal deeg kneden. Het deeg afgedekt gedurende 30 minuten in de koelkast plaatsen. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een vierkante lap van 3 à 4 millimeter dikte. In vierkantjes van 5 centimeter snijden en op een beboterd bakblik leggen. 15 minuten bakken in het midden van de oven. Laten afkoelen op een rooster. Voor het glazuur de poedersuiker zeven boven een kom. De citroensap en gembersiroop toevoegen en net zo lang roeren tot de glazuur gaat glanzen. Met een natgemaakt mes over de koekjes uitsmeren.
Sjow..hier ben je wel even 'zoet' mee
Rita